MFP a atras 1,23 miliarde lei. Randamentul obligaţiunilor pe trei ani ajunge la un nou minim istoric

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras luni 1,23 miliarde lei prin certificate la un an şi titluri pe trei ani, la costuri în scădere, randamentul obligaţiunilor pe trei ani ajungând la un nou minim istoric, de 5,69%.
Economica.net - lun, 04 feb. 2013, 14:49
MFP a atras 1,23 miliarde lei. Randamentul obligaţiunilor pe trei ani ajunge la un nou minim istoric

Prin titlurile la un an, Trezoreria a împrumutat 500 milioane lei, la un randamnet de 5,51%, în scădere faţă de cel plătit la operaţiunea din ianuarie pentru astfel de titluri, de 5,85%. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea a urcat la 1,24 miliarde lei.

Unii dealeri se aşteptau la o cerere ridicată pentru aceste titluri, având în vedere că miercuri ajung la scadenţă certificate în valoare de 2 miliarde lei.

La operaţiunea de vânzare de obligaţiuni pe trei ani, administratorii datoriei publice au atras 737,3 milioane lei, la un randament mediu de 5,69%. În ianuarie, Finanţele au plătit 5,95% pentru titlurile cu aceeaşi scadenţă.

Băncile au subscris titluri de 857,3 milioane lei, iar valoarea programată a fost de 500 milioane lei.

Analiştii ING Bank menţionau într-un raport transmis luni dimineaţă că recentul avans al leului sugera că interesul jucătorilor străini pentru datoria publica locală este în continuare ridicat, însă se aşteptau ca Ministerul Finanţelor să nu vândă mult peste sumele planificate, cu scopul de a susţine inerţia pozitivă a titlurilor de stat.

Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.

Ministerul Finanţelor a planificat pentru luna ianuarie licitaţii în valoare cumulată de 3,7 miliarde lei. Licitaţiile programate pentru prima lună din acest an aveau valori indicative de 4,6 milioane lei, însă administratorii datoriei publice au atras 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro împrumutaţi prin obligaţiuni cu scadenţa la 3 ani.

Următoare licitaţie este planificată pentru joi, când Trezoreria va scoate la vânzare obligaţiuni pe cinci ani, în valoare de 500 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei......
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai agresiv”
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai ...
Creşterea americană trebuie să rămână pozitivă fără a fi prea puternică pentru a putea opri inflaţia, a indicat ...