MFP a atras 1 mld. lei prin emisiuni de titluri; randamentul certificatelor a atins minimul istoric

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 500 milioane de lei prin obligaţiuni cu scadenţă la şapte ani, la care se adaugă 500 milioane lei prin certificate de trezorerie la un an, randamentul celor din urmă coborând la minimul istoric.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 15:58
MFP a atras 1 mld. lei prin emisiuni de titluri; randamentul certificatelor a atins minimul istoric

Randamentul pentru certificate a fost de 5,02%, similar cu cel mai redus nivel plătit vreodată pentru împruturile în lei din piaţa internă, atins ultima dată în luna mai 2012. În luna februarie, Trezoreria s-a împrumutat la un randament de 5,29% prin titluri cu aceeaşi scadenţă.

Pentru titlurile pe şapte ani administratorii datoriei publice au acceptat un cost mediu de a fost de 5,61%.

Băncile au subscris de 686,6 milioane lei la emisiunea de obligaţiuni, în timp ce cererea pentru certificate a fost mai mare, subscrierile totalizând 1,66 miliarde de lei. Sumele împrumutate sunt egale cu cele planificate pentru cele două licitaţii.

Trezoreria a anunţat că intenţionează să împrumute în luna martie 3 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa locală, sub suma atrasă în februarie, de 4 miliarde lei.

În luna martie ajung la scadenţă titluri de circa 6 miliarde lei, dublu faţă de valoarea împrumuturilor planificate.

De la începutul lunii martie, Trezoreria a atras doar 2,5 miliarde lei.

Următoarea operaţiune va fi organizată joi, pentru titluri pe zece ani, prin care Finanţele vor să atragă tot 500 milioane lei.

Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Apetitul investitorilor a crescut odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.

Administratorii datoriei publice au anunţat că vor să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 17,92 miliarde lei, la care se adaugă 502,5 milioane euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Oficial: Renault a vândut divizia din Rusia către municipalitatea din Moscova și NAMI
Oficial: Renault a vândut divizia din Rusia către municipalitatea din Moscova și NAMI
Consiliul de Administrație al grupului Renault a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor de vânzare a 100% dintre acțiunile Renault Rusia către „entitatea Moscova City” și a......
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 16.05.2022
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 16.05.2022
Cursul euro/leu a început săptămâna aproape de nivelul anunţat vineri de BNR.
HP CEE cedează firmei HP The Hague BV dreptul de proprietate asupra 99,9915% din firma HP Enterprise Romania pentru 10,94 de milioane de euro
HP CEE cedează firmei HP The Hague BV dreptul de proprietate asupra 99,9915% din firma HP Enterprise Romania pentru 10,94 ...
HP Central Eastern Europe (HP CEE) cedează dreptul de proprietate deţinut în societatea HP Enterprise Romania firmei HP ...
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare mare, uneori dispecerul stă la masă și se plictisește”
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare ...
Punctualitatea celor 1.000 de trenuri care circula zilnic în Elveția este bine cunoscută, dar puțini știu că acest ...