1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

MFP a atras doar 94 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa în 2016

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras joi 94,6 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016, mult sub valoarea indicativă, la un randament de 6,28%, în creştere cu 0,19 puncte procentuale faţă de cel plătit la licitaţia din luna mai, de 6,09%.

21 iun, 2012 | Mediafax

Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 400 milioane de lei, iar băncile au subscris titluri de 717,6 milioane lei.

MFP a vândut luna trecută titluri cu aceeaşi scadenţă, la un randament de 6,09%, împrumutând 1,34 miliarde lei.

Finanţele şi-au programat pentru luna iunie să atragă 3,5 miliarde lei prin vânzare de titluri de stat pe piaţa internă, însă au împrumutat doar 1,4 miliarde lei.

La operaţiunea de luni administratorii datoriei publice au respins ofertele băncilor pentru certificatele cu scadenţa la un an, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare, pentru prima dată din octombrie când o operaţiune se încheie fără succes.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR. Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Finanţele au împrumutat de la începutul anului 35,95 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanţare atrasă prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO