MFP a împrumutat 200 milioane lei prin obligaţiuni la cinci ani

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 200 milioane lei de pe piaţa locală prin vânzarea de obligaţiuni de stat cu scadenţa la cinci ani, exact cât şi-a propus, la un randament mediu de 6,56% pe an.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 12:49
MFP a împrumutat 200 milioane lei prin obligaţiuni la cinci ani

Băncile au realizat subscrieri de 733 milioane lei.

Trezoreria nu a mai vândut titluri cu scadenţă atât de mare din luna mai, când a împrumutat 698,5 milioane lei prin obligaţiuni cu aceeaşi scadenţă, la un randament de 6,15%.

La începutul lunii octombrie Finanţele au vândut însă obligaţiuni pe trei ani, la un randament mediu de 6,53%.

Pentru luna octombrie, Finanţele au planificat operaţiuni de 4,15 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, plus 150 milioane euro prin redeschiderea emisiunii scadente în iulie 2015.

Trezoreria a accesat însă mai puţine fonduri în lei, respectiv 3,13 miliarde de lei, şi mai mulţi bani în valută, respectiv 421,5 milioane de euro.

La începutul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligaţiuni denominate în valută de 793,8 milioane euro, iar gvernul a mandatat recent Ministerul Finanţelor să lanseze o nouă emisiune de euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital, în sumă de minimum 500 milioane euro şi maximum 1,5 miliarde euro, valoare care va fi stabilită în funcţie de condiţiile de piaţă.

Emisiunea de euroobligaţiuni va avea o maturitate de cel puţin şapte ani, conform unui memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Executivului.

Guvernul apreciază că finanţele publice vor fi protejate astfel de eventualele şocuri externe ce ar putea determina creşterea dobânzilor pe piaţa internă.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 46,6 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă suma de 421,5 milioane de euro atrasă luni, cele 750 milioane euro împrumutate la începutul lunii septembrie de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...