MFP începe un program de „terapie intensivă”: analiză calitativă a cheltuirii banilor publici, inclusiv în Sănătate

Ministerul Finanţelor Publice va efectua la jumătatea anului o analiză calitativă a cheltuirii banilor publici, inclusiv în sistemul sanitar, vizând raportul costuri - rezultate, a declarat duminică ministrul de resort, Anca Dragu, precizând că este mai mult decât un audit, mai curând un program de “terapie intensivă”.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 06:07
MFP începe un program de

“La jumătatea anului vom avea la Ministerul Finanţelor o analiză a eficienţei cheltuirii banilor publici, care va cuprinde şi un program de la Ministerul Sănătăţii. Cred că este un program de terapie intensivă pe care îl am la minister”, a afirmat Dragu într-o emisiune la Digi24.

Ea a fost întrebată dacă există la nivelul Guvernului o imagine de ansamblu a risipei banului public din sistemul sanitar, în contextul scandalului din sănătate privind dezinfectanţii diluaţi furnizaţi de Hexi Pharma în spitale.

Ministrul a punctat că Executivul are o imagine asupra banilor care se alocă în sănătate, dar şi percepţia că, deşi domeniul este finanţat destul de bine, există multe nevoi şi multe lipsuri.

“Ceea ce am constatat odată cu preluarea mandatului a fost lipsa analizei eficienţei folosirii banului public, această analiză nu se face în România”, a mai spus Dragu.

Ea a subliniat că analiza calitativă va fi realizată de o unitate din minister, pentru care este în curs de recrutare a personalului, urmând ca primele rapoarte să fie disponibile undeva în luna iulie.

În privinţa regulii care se aplică la licitaţii, unde sunt desemnaţi câştigătorii în funcţie de cel mai mic preţ oferit, Dragu spune că aceasta este schimbată în noul pachet de legi privind achiziţiile publice.

“Este o regulă importantă, care aduce în discuţie şi calitatea, pentru că am constatat în practică de multe ori că nu cel mai ieftin produs este cel care ne trebuie şi atunci autorităţile contractante au fost puse de multe ori în această situaţie de a fi nevoită să lucreze cu material produse care nu satisfac nevoile de calitate, dar pe care trebuia să le achiziţioneze din acest considerent”, a conchis ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...