MFP: Rectificarea bugetară va avea în vedere necesităţile de finanţare ale spitalelor

Economica.net
12 10. 2012
ministerul_finantelor_publice1_03477100

Precizările MFP vizează unele afirmaţii apărute în presă, conform cărora ‘Ministerul de Finanţe bagă în sperieţi cel mai mare spital de copii din ţară’.

MFP menţionează în comunicat că acumularea de arierate în sistemul de sănătate publică produce blocaje financiare în lanţ atât la nivelul instituţiilor publice din domeniul sănătăţii, cât şi la nivelul agenţilor economici care furnizează bunuri şi servicii acestor instituţii. Permanentizarea acestei situaţii se reflectă în primul rând în deteriorarea calităţii asistenţei medicale acordate pacientului şi toţi factorii implicaţi în sectorul de sănătate recunosc că este necesar un efort suplimentar pentru îmbunătăţirea managementului în scopul plăţii datoriilor acumulate şi găsirea unor noi modalităţi de prevenire a acumulării de noi arierate.

‘Luând în considerare opiniile şi recomandările Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale referitoare la întărirea disciplinei financiare la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale şi necesitatea reducerii volumului de plăţi restante şi de arierate înregistrate de acestea, precum şi prevederile Directivei nr.7/2011 a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale, care trebuie transpuse în legislaţia naţională până în luna martie 2013, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 47/2012 a fost completată Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice cu prevederi referitoare la plăţile restante’, se spune în comunicat.

De asemenea, MFP menţionează că prevederile care au completat Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice au fost introduse în Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale încă din anul 2010 şi, până în prezent, nu au fost probleme în funcţionarea instituţiilor de interes local.

‘Prin introducerea acestor prevederi considerăm că s-a creat un cadru unitar de reglementare pentru toate instituţiile publice. În sistemul de sănătate, datorită faptului că la începutul anului s-au stabilit alocări bugetare pentru spitale care ulterior s-au dovedit că acopereau numai 10 luni calendaristice din necesarul de cheltuieli, Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează în prezent situaţia fiecărui spital în parte. Pe baza acestei analize, care va lua în calcul numărul de internări efectiv realizat până la începutul lunii octombrie şi estimarea numărului de cazuri până la finele anului, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitaliceşti (…) Faţă de cele menţionate nu se justifică afirmaţia că Ministerul Finanţelor Publice bagă în sperieţi spitalele publice, ci dimpotrivă, promovează politici financiar-bugetare de însănătoşire a mediului economic atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat, în concordanţă cu reglementările europene’, se mai spune în comunicatul MFP.