MFP vrea un sistem de motivare a acţionarilor pentru a-şi capitaliza companiile

Ministerul Finanţelor Publice vrea să creeze un sistem de motivare a acţionarilor pentru a-şi capitaliza companiile, măsura urmând să fie prezentată în următoarea şedinţă de guvern, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Florin Cîţu, într-o conferinţă de specialitate, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 08 iul. 2020, 09:01
MFP vrea un sistem de motivare a acţionarilor pentru a-şi capitaliza companiile

„Toate măsurile pe care le-am luat – şi acelea de a lăsa bani companiilor pe termen scurt, de a plăti facturile mai rapid – toate au avut în minte această parte a doua, de revenire. În acelaşi timp, avem un plan şi pe termen lung şi, în planul de relansare, am ascultat o problemă pe care o are România de foarte mult timp şi o problemă de care se loveşte sistemul bancar şi de care ne-am lovit la ‘IMM Invest’. Bine, este un cuvânt ciudat: bancabilitatea companiilor din România. Toată lumea vorbeşte, avem 26% din PIB creditare. Pe de o parte există acea idee că băncile nu vor să dea credit, pe de altă parte băncile spun: clienţii nu sunt bancabili, adică nu au toţi indicatorii corecţi, au capital negativ. Şi, în acest program de relansare, veţi vedea – şi o să fie în următoarea şedinţă de Guvern – un act normativ prin care creăm un sistem de motivare a acţionarilor de a-şi capitaliza companiile. Este un program pe următorii cinci ani, prin care venim noi să îi stimulăm să îşi capitalizeze companiile. Bineînţeles că ar fi trebuit să fie interesul propriu al acelor acţionari să facă acest lucru, dar este o problemă de sistem şi atunci o preluăm noi şi creăm acest sistem de motivare/bonificare a acţionarilor să îşi capitalizeze propriile firme pentru că, dacă şi le capitalizează, bineînţeles că pot avea acces la finanţare şi se reduce presiunea, pentru că aici, trebuie să recunosc, mă interesează să reduc presiunea asupra bugetului în viitor, să nu mai vină companii care sunt bancabile, să nu mai vină să se uite către buget pentru surse de finanţare, să se uite către sistemul privat. Aşa, va fi o economie funcţională în viitor”, a spus Cîţu, la videoconferinţa Profit Financial Forum „Finanţăm repornirea economiei”.

El a menţionat că detaliile acestui sistem vor fi prezentate în următoarele zile.

„Facem acest efort pe termen scurt de a crea această motivaţie, companiile să-şi creeze acest capital pozitiv – veţi vedea detaliile în zilele următoare şi bineînţeles că după aceea toată lumea câştigă în viitor. Aceasta este problema pe care trebuie să o rezolvăm acum pentru că, altfel, vom avea aceeaşi discuţie peste câţiva ani – există resurse din sistemul financiar bancar, există garanţii de stat, dar până la urmă există şi risc. Dacă acţionarul nu vrea să-şi facă compania să arate bine, e greu ca cineva să vrea să îi dea bani, doar aşa pe ‘ochi frumoşi'”, a susţinut Cîţu.

Ministrul Finanţelor a precizat că motivaţia este una „pozitivă”, o „motivaţie fiscală”, menţionând totodată că este un plan pe o perioadă de cinci ani.

„Este o motivaţie pozitivă, o motivaţie fiscală. Sunt nişte condiţii care trebuie să fie îndeplinite în ceea ce priveşte capitalizarea şi sunt condiţii care trebuie îndeplinite de la an la an. Este un plan pe cinci ani. Este o chestie pe care o urmărim. (…). Este ceva la ce am lucrat în ultima perioadă şi se referă exact la partea asta de revenire”, a adăugat acesta.

Şeful de la Finanţe a mai spus că această criză oferă oportunitatea României să devină mai competitivă.

„Dacă vrem să avem o economie competitivă, asta este oportunitatea acestei perioade, e şansa României să devină competitivă în Uniunea Europeană. Digitalizarea o facem acum de nevoie, dar o facem. Toţi cei care se opuneau digitalizării aparatului public, din interiorul aparatului public, au fost readuşi la linişte pentru că societatea şi-a dat seama că are nevoie. (…) Această criză oferă oportunitatea pentru noi imensă, ca societate, să devenim mai competitivi. Scopul trebuie să fie să facem acel salt, să nu mai fim la coada Europei, să ne batem cu Bulgaria, să începem să ne batem cu ţări de la mijlocul Europei. Şi acum avem această şansă. Eu zic că este o oportunitate imensă pentru România”, a arătat el.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Obiectivul propus pentru anul acesta – 70 km conducte de termoficare modernizate
Nicuşor Dan: Obiectivul propus pentru anul acesta – 70 km conducte de termoficare modernizate
Primarul General al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a anunţat luni că lucrările pentru modernizarea sistemului de termoficare cu finanţare europeană nerambursabilă avansează, obiectivul......
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
Aproape trei sferturi din capacitatea de stocare a gazelor naurale din România este deja plină, și nici nu a trecut prima ...
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, ...
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...