MG uimește producătorii auto cu renume: Prețuri fără concurență și creștere de 128% în Europa

Unii spun că viteza cu care MG cucerește piața europeană seamănă cu „explozia” Dacia din ultimii ani. Ba chiar și „rețeta” pare similară. Cert este că bătrâna marcă britanică, acum deținută de chinezi, a ajuns, de nicăieri, pe locul 20 în clasamentul vânzărilor. Peste mărci ca Mini, Mazda, sau Suzuki.
Robert Stan - Dum, 30 iul. 2023, 19:51
MG uimește producătorii auto cu renume: Prețuri fără concurență și creștere de 128% în Europa

Cu doar 16 ani în urmă istorica marcă britanică MG părea dispărută de pe piața auto. Puțini își mai aminteau că are o vechime de aproape 100 de ani și că, în istoria sa, a avut multe modele îndrăgite în special de britanici. Doar că, în 2007, după cumpărarea ei de chinezii de la Nanjing Automobile Group, deveniți ulterior SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation), lucrurile s-au schimbat rapid.

Cu banii chinezilor și cu uzinele de asamblare mutate tot în marele stat de la răsărit, MG a devenit în doar câțiva ani marca cea mai exportată din China către Marea Britanie. Ba chiar, în ultimii ani, grație schimbărilor structurale ale pieței auto europene în goana către electrificare, și una dintre vedetele întregii piețe auto europene.

Dincolo de vorbele mari – dar bazate pe fapte și cifre – în prima jumătate a lui 2023 MG a urcat surprinzător în clasamentul european al vânzărilor până pe locul 20, după mărci precum Nissan, Volvo sau Seat, dar înaintea unora ca Mazda, Mini sau Suzuki.

Mai exact, conform JATO Dynamics, în primele șase luni din 2023, europenii au cumpărat 104.293 de mașini MG, cu nu mai puțin de 128% mai multe decât în perioada ianuarie – iunie 2022. Având la bază în special succesul modelului MG4, marca a ajuns să dețină o cotă de 1,59% din piața europeană.

Faptul că a apărut de nicăieri și a crescut rapid bazându-se pe prețuri reduse i-a făcut pe mulți analiști să asemene traiectoria MG din anii 2020 cu cea a Dacia din anii 2010. Diferența este că, date fiind schimbările de pe piață, MG a mizat din start pe propulsia electrică.

„MG folosește atât notorietatea mărcii în Occident cât și competitivitatea produselor chineze în avantajul său. Mașinile sale electrice atrăgătoare, moderne și accesibile atât pe piețele vestice, cât și pe cele estice reprezintă un bun exemplu al modului în care producătorii chinezi pot câștiga mai multă tracțiune și pot schimba percepția asupra produselor lor”, consideră Felipe Munoz, analist global la JATO Dynamics.

Uzină SAIC în Europa pentru a susține ofensiva MG

Având în prezent în portofoliu modele precum MG4, MG5 sau MG ZS și, din 2024, chiar un roadster electric botezat Cyberster, și cu vânzări care tind să depășească 200.000 de unități în Europa, marca MG deținută de SAIC îndeplinește toate cerințele asamblării mai aproape de zonele de desfacere.

Tocmai de aceea SAIC a anunțat că are în plan construirea sau achiziționarea unei uzine europene. În ciuda faptului că producția mașinilor va costa mai mult decât în China, asamblarea în Europa are avantajele sale.

„Mă aștept să fie mai scump să construiești local, dar când vinzi 200.000 de mașini pe an, este timpul”, consideră William Wang, șeful MG Motor pentru Regatul Unit și Europa. Conform oficialului, unul dintre avantajele deținerii unei uzine în Europa ar fi eliminarea taxei de import de 10%, însă contează și apropierea de piețele de desfacere, care asigură o reacție mai rapidă la cererea clienților, precum și posibilitatea de a asambla, ulterior, și modele ale altor mărci deținute de SAIC. Să nu uităm că modelul T90 EV al mărcii Maxus – tot un brand SAIC – a devenit în primăvara acestui an primul pick-up electric comercializat în Europa.

În timp ce unii analiști consideră anunțul unei viitoare uzine SAIC în Europa drept o veste bună pentru concurenții europeni, pentru că va atrage o creștere a prețurilor modelelor MG echilibrând astfel balanța cu modelele similare produse de Volkswagen, Renault sau Stellantis, alții sunt de părere că avantajele vor fi tot de partea chinezilor pentru că vor avea în continuare surse mai bune și mai ieftine de aprovizionare cu componente, în special baterii, grație rețelei de aprovizionare a grupului chinez SAIC.

Pentru a înțelege cât de mare este decalajul dintre chinezi și europeni, jurnaliștii de la AutomotiveNews Europe scriu că, în timp ce prețul unui MG4 începe, în Germania, de la 28.590 de euro, cel al unui Volkswagen ID.3 cu specificații similare este de minimum 39.995 de euro.

Ajunși la concluzia că au nevoie de o uzină în Europa, chinezii de la SAIC și-au stabilit un termen de doi – trei ani pentru a decide locul în care aceasta va fi amplasată. Mai multe țări sunt deja în curs de evaluare. „Trebuie să verificăm costurile cu energia, cele cu forța de muncă… totul pentru a afla care țară este cea mai bună pentru noi. Avem nevoie de un calcul foarte detaliat”, a declarat William Wang.

SAIC, companie auto chineză care are ca acționar principal statul, estimează că vânzările sale în afara țării de origine ar putea depăși 1,2 milioane de unități în 2023. Totodată, grupul intenționează să lanseze peste zece noi modele sub marca MG în următoarele 18 luni. Potrivit datelor de la China Passenger Car Association, SAIC a fost, în primele cinci luni ale acestui an, cel mai mare exportator dintre toți producătorii de automobile chinezi. Principalele piețe de desfacere pentru mașinile exportate sunt, deocamdată, Marea Britanie, Mexic, Australia și India.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți din dubla impunere
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți ...
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi marţi la Bruxelles, au convenit asupra unor noi reguli menite să ajute investitorii la recuperarea sumelor în caz de dublă impunere,......
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Grupul Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs un profit net în scădere cu 23%, la 1,326 ...
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața forței de muncă
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața ...
Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut mai mult decât se estima în primul trimestru din 2024, dar ...
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
Utilizatorii de internet din România au înregistrat anul trecut o viteză medie de download de 587 Mbps pentru internetul ...