Michael Bloomberg vrea reglementări mai stricte asupra regimului armelor în SUA

Primarul New York-ului Michael Bloomberg a devenit foarte vocal, în urma masacrului de la Newtown, în cadrul dezbaterii asupra regimului armelor în Statele Unite, prin mesaje postate pe Twitter, discursuri, petiţii şi interpelări, cerând preşedintelui Obama să treacă la acţiune, relatează AFP.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 09:14
Michael Bloomberg vrea reglementări mai stricte asupra regimului armelor în SUA

Bloomberg, în vârstă de 70 de ani, un miliardar care nu ezită să finanţeze din averea personală cauze în care crede, este un mai vechi susţinător fervent al unei reglementări mai severe a regimului armelor.

De la un atac armat la altul, primarul comentează şi se înfuriază, denunţând o „epidemie de violenţă armată”.

Drama de la Newtown, unde au fost ucişi 20 de copii şi şase adulţi într-o şcoală din Sandy Hook – reprezintă, pentru Bloomberg, o „nebunie” în plus.

Acest politician independent, care încheie anul viitor al treilea şi ultimul mandat de primar al New York-ului, speră la o „întorsătură”, chiar dacă „războiul” din Congres între democraţi şi republicani nu îi este favorabil.

El a trimis marţi, împreună cu alţi primari din mari oraşe, între care Rahm Emanuel (Chicago) şi Antonio Villaraigosa (Los Angeles), o scrisoare deschisă Congresului şi preşedintelui, cerându-le să acţioneze „imediat”.

El aprecia duminică, pentru postul NBC, că problema regimului armelor de foc, utilizate în uciderea a aproximativ 31.000 de americani anual, trebuie să devină „prioritatea numărul unu” a preşedintelui.

Asociaţia Primarilor împotriva Armelor ilegale, al cărei cofondator este, în 2006, care, în prezent, are peste 700 de membri, a lansat o invitaţie la semnarea pe site-ul său a unei petiţii intitulate „Cer un plan pentru a pune capăt violenţei armate”. Aceasta subliniază că, în acest ritm, „peste 48.000 de americani vor fi ucişi cu arme de foc”, în afară de cazurile de sinucideri, până la sfârşitul celui de al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama.

După câteva ore de la atacul armat de la Sandy Hook, Bloomberg posta deja mesaje pe Twitter.

– În medie „34 de maericani sunt ucişi zilnic cu arme de foc”

„Preşedintele Obama a trimis condoleanţe sincere familiilor din Newtown. Dar ţara are nevoie ca el să trimită un proiect de lege în Congres”, a reacţionat primarul.

„Atacul de la Newtown, (în statul) Connecticut, este o tragedie imposibil de înţeles. Dar cuvinte de condoleanţe nu sunt de ajuns”, a insistat el.

Între timp, Bloomberg a postat acelaşi acelaşi mesaj pe reţeaua de socializare, l-a reluat pentru televiziuni şi a susţinut inclusiv o conferinţă de presă la New York, în prezenţa a 34 de supravieţuitori ai unor atacuri armate.

„Ucidem în fiecare zi 34 de americani. Este mai mult decât (bilanţul atacului armat) de la Virginia Tech”, care s-a soldat cu 32 de morţi şi 17 răniţi, în 2007, a insistat el, subliniind nimic nu se schimbă, dramă după dramă.

„Munca preşedintelui este de a conduce”, a insistat el. „Mi se spune că Congresul nu va adopta o lege de care ţara are nevoie cu disperare. Poate. Dar este treaba preşedintelui să introducă proiectul de lege şi să se bată pentru el, chiar dacă nu reuşeşte”, a subliniat Bloomberg, declarându-se convins că este posibil să reuşească.

O voce singulară în legătură cu acest subiect, el a minimizat importanţa grupului de lobby pentru arme, National Rifle Association (NRA), care îl critică dur, lucru de care Bloomberg este mai degrabă mândru.

„Obiectivul lor numărul unu în cadrul alegerilor (prezidenţiale) a fost să împiedice al doilea mandat al lui Obama. Din câte ştiu eu, a câştigat”, a adăugat primarul, denunţând „mitul” potrivit căruia „nu se poate lupta împotriva lor”.

Bloomberg a investit milioane de dolari din averea sa, în alegerile din noiembrie, pentru a susţine candidaţi care îi împărtăşesc ideile. Este vorba, mai exact, despre patru reprezentanţi şi un senator, care au candidat împotriva unora susţinuţi de către NRA. Patru dintre cei cinci au obţinut victoria în alegeri, se laudă el.

Indiferent ce se va întâmpla, el va continua, inclusiv după încheierea mandatului de primar. „Data viitoare voi face mai mult”, a declarat Bloomberg pentru postul PBS.

Te-ar mai putea interesa și
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri RDF îl numește pe Bogdan Vlad, fostul CFO al holdingului, în funcția......
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...