1EUR = 4.8246 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Micii investitori au continuat să vândă din portofolii pentru a subscrie la oferta Romgaz

Bursa a scăzut cu 1% în prima parte a şedinţei de luni, într-o piaţă unde unii mici investitori au continuat să vândă acţiuni din portofoliu pentru a face rost de lichidităţi cu care să subscrie la oferta Romgaz, care va începe marţi.

21 oct, 2013 | Mediafax

Piaţa a scăzut cu 1% şi în şedinţa de vineri, după ce au fost anunţate preţurile la care se va derula oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz.

La debutul sesiunii de luni, piaţa a fluctuat nesemnificativ, însă apoi a început să scadă treptat, odată cu plasarea mai multor ordine de vânzare pentru mai multe acţiuni. La mijlocul şedinţei, acţiuni precum Fondul Proprietatea (FP), SIF Transilvania (SIF3), Banca Transilvania (TLV) şi BRD (BRD) erau în scădere cu 0,51% - 2,52%.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,13%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,76% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,59%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 1%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,93% sub închiderea de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro), sumă cu 20% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro). Transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 7,3 milioane lei, au asigurat trei sferturi din lichiditatea pieţei. Cea mai mare parte a rulajului titlurilor FP a fost asigurat de un deal, de 4,6 milioane lei.

Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,7815 lei/acţiune, cu 1,08% sub ultimul preţ de vineri, iar cotaţia din piaţa principală a scăzut cu 0,51%, la 0,786 lei.

Până luni, la ora 13:20, investitorii au suprasubscris de aproape 2,6 ori oferta lansată marţi de Fondul Proprietatea pentru răscumpărarea unui pachet de 4,35% din acţiuni. Doar din trei ordine a fost depăşit cu 16% volumul de titluri pe care FP îl vizează în această operaţiune. Până luni, la ora 13:20, au fost plasate 430 de ordine pentru 1,534 miliarde de acţiuni, reprezentând 11,13% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau variaţii reduse.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO