Micii investitori au subscris de trei ori mai multe acţiuni Transgaz decât le sunt alocate în ofertă

Cererea de acţiuni Transgaz din partea micilor investitori este de aproape trei ori peste titlurile disponibile pe această tranşă, subscrierile însumând 19 milioane euro, în condiţiile în care investitorii au fost atraşi de discountul de 5% acordat în primele trei zile ale ofertei derulate de stat.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 09:59
Micii investitori au subscris de trei ori mai multe acţiuni Transgaz decât le sunt alocate în ofertă

Până marţi, în jurul orei 12:00, tranşa subscrierilor mici (între 10 şi 1.000 de acţiuni) era suprasubscrisă de aproape trei ori. Pe această tranşă sunt alocate 7% din toate acţiunile scoase la vânzare de stat.

„Astăzi aproape că nu s-a întâmplat nimic pe tranşa mică. Până luni a fost nebunie”, a afirmat un broker.

Interesul ridicat pe această tranşă este determinat de discountul de 5% acordat în primele trei zile ale ofertei. În următoarele şase zile ale ofertei, discountul va fi de 3%.

Micii investitori pot subscrie acţiunile la pragul maxim al ofertei, respectiv de 230 lei/acţiune, iar preţul de vânzare este determinat în funcţie de subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali, la care se aplică discountul de 3% – 5%.

Subscrierile pe aceată tranşă valoarează în prezent 84,5 milioane lei (19,1 milioane euro).

Astfel, statul ar urma să încaseze de pe această tranşă 20 milioane lei (4,5 milioane euro), dacă preţul va fi stabilit la nivelul minim al ofertei şi se va aplica un discount de 5%. Dacă preţul va fi stabilit la maximul din ofertă şi se aplica acelaşi discount de 5%, valoarea acestei tranşe este de aproape 28 milioane lei (peste 6 milioane euro).

Până marţi, în jurul orei 12:00, pe tranşa destinată marilor investitori de retail (de peste 1.000 de acţiuni), subscrierile au ajuns la aproape 53% din titlurile de pe acest segment. Investitorilor mari de retail le sunt alocate 8% din titlurile Transgaz din ofertă şi aceştia pot subscrie acţiunile tot la preţul maxim, de 230 lei.

Astfel, valoarea subscrierilor pe această tranşă este de în prezent de 17,2 milioane lei (3,9 milioane euro).

Brokerii se aşteaptă ca marii investitori de retail şi investitorii instituţionali să plaseze majoritatea ordinelor în ultimele zile de derulare a ofertei.

Cea mai mare tranşă a ofertei, reprezentând 85% din titlurile din ofertă, este destinată investitorilor instituţionali, iar în funcţie de subscrierile acestora va fi stabilit preţul la care statul va vinde pachetul reprezentând 15% din acţiunile Transgaz.

În cazul acestei tranşe, nivelul subscrierilor nu este public, spre deosebire de cele din segmentele destinate investitorilor de retail.

Investitorii mari de retail şi investitorii instituţionali nu beneficiază de discount.

În cazul în care preţul final al ofertei va fi stabilit la nivelul minim, de 171 lei/acţiune, tranşa investitorilor mari de retail este evaluată la 24 milioane lei (aproape 5,5 milioane euro), iar segmentul investitorilor instituţionali este de 256,7 milioane lei (peste 58 milioane euro). Raportat la preţul maxim, de 230 lei/acţiune, tranşa marilor investitori de retail are o valoare de 32,5 milioane lei (7,4 milioane euro), iar cea a investitorilor instituţionali este de peste 345 milioane lei (78 milioane euro).

În aceste condiţii, statul ar urma să vândă pachetul de 15% din acţiunile Transgaz pentru sume cuprinse între 302 milioane lei (puţin peste 68 milioane euro) şi 405,5 milioane lei (92 milioane euro).

Oferta pentru vânzarea a 15% din acţiunile Transgaz a început joi, 4 aprilie, şi se va încheia pe 16 aprilie. Operaţiunea este intermediată de consorţiul format firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities şi casa cehă de brokeraj Wood&Company.

Te-ar mai putea interesa și
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de 50 de bani să le fie ridicate de RetuRo, administratorul Sistemului de......
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...