Microsoft a întrecut Apple în topul celor mai valoroase companii din lume

Valoarea companiei Microsoft a depășit-o pe cea a rivalilor de la Apple în timpul ședinței de tranzacționare de vineri, devenind cea mai scumpă firmă din lume, ca urmare a îngrijorărilor legate de scăderea cererii producătorului de iPhone, relatează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 13 ian. 2024, 15:19
Microsoft a întrecut Apple în topul celor mai valoroase companii din lume

Este prima dată din 2021 când Microsoft trece în fața Apple în topul celor mai bogate companii

Acțiunile Apple au crescut vineri cu 0,2%, în timp ce titlurile Microsoft s-au majorat 1%. În urma acestor evoluții, capitalizarea de piață a Microsoft s-a situat la 2,887 de trilioane de dolari, cea mai mare din toate timpurile, conform datelor Bursei din Londra (LSEG). Capitalizarea bursieră a Apple a fost de 2,875 de trilioane de dolari, calculată pe baza datelor dintr-o declarație de joi.

Îngrijorările legate de cererea de smartphone-uri au împins acțiunile Apple în scădere cu 3% până acum în 2024, după ce au crescut cu 48% anul trecut. Microsoft a crescut cu aproximativ 3% de la începutul anului și până în prezent, după o majorare cu 57% în 2023, determinată în parte de investiția sa în compania OpenAI, liderul în inteligența artificială generativă care deține ChatGPT.

Sursa grafic: Reuters

Capitalizarea bursieră a Apple a atins valoarea maximă de 3,081 de trilioane de dolari pe 14 decembrie, potrivit LSEG.

Microsoft a încorporat tehnologia OpenAI în suita sa de software de productivitate, o mișcare care a ajutat la o revenire a afacerii sale de cloud computing în trimestrul trei din 2023. Motorul său de căutare AI a creat, de asemenea, o oportunitate de a contesta dominația Google în în acest domeniu.

Apple, între timp, s-a confruntat cu o cerere mai mică, inclusiv pentru iPhone, principala sa sursă de numerar. Cererea din China, o piață majoră, a scăzut pe măsură ce economia țării se redresează lent după pandemia de COVID-19, iar Huawei îi erodează cota de piață.

Vânzările căștilor de realitate mixtă Vision Pro de la Apple încep pe 2 februarie în Statele Unite, marcând cea mai mare lansare de produs Apple de la iPhone în 2007. Cu toate acestea, UBS, într-un raport din această săptămână, a estimat că vânzările Vision Pro ar fi „relativ nesemnificative” pentru Câștigul pe acțiune al Apple în 2024.

De câteva ori din 2018, Microsoft a preluat pentru scurt timp conducerea de la Apple în topul celor mai valoroase companii din lume, cel mai recent întâmplându-se asta în 2021, când preocupările legate de penuria lanțului de aprovizionare legate de pandemia COVID-19 au lovit prețul acțiunilor producătorului de iPhone.

Ambele acțiuni tehnologiceAcțiunile ambelor companii tehnologice par relativ scumpe din punct de vedere al prețului față de câștigurile așteptate, o metodă comună de evaluare a companiilor cotate la bursă. Apple tranzacționează la un PE forward de 28, cu mult peste media sa de 19 din ultimii 10 ani, potrivit datelor LSEG. Microsoft tranzacționează de aproximativ 32 de ori câștigurile la termen, peste media pe 10 ani de 24.

În cel mai recent raport trimestrial din noiembrie, Apple a oferit o prognoză de vânzări pentru trimestrul de sărbători care a ratat așteptările de pe Wall Street, afectată de cererea slabă pentru iPad-uri și dispozitive portabile.

În medie, analiştii văd că Apple a înregistrat venituri în creştere cu 0,7%, până la 117,9 miliarde de dolari pentru trimestrul care s-a încheiat în luna decembrie, potrivit LSEG. Aceasta ar marca prima creștere a veniturilor de la an la an în patru trimestre. Apple își raportează rezultatele pe 1 februarie.

Analiștii se așteaptă ca Microsoft să raporteze în săptămânile viitoare o creștere cu 16% a veniturilor la 61,1 miliarde de dolari, sporită de creșterea continuă a afacerii sale în cloud.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...