Microsoft anunţă concedieri masive

Microsoft Corp., care nu reuşeşte să-şi relanseze strategia mobilă, a anunţat miercuri noi măsuri de reducere a operaţiunilor de telefonie mobilă achiziţionate de la Nokia Corp, transmite MarketWatch.
Economica.net - mie, 25 mai 2016, 12:23
Microsoft anunţă concedieri masive

Compania americană va concedia 1.850 de angajaţi, costurile de restructurare urmând să ajungă la aproximativ 950 milioane de dolari. Combinate, costurile totalizează mai mult decât a plătit Microsoft în 2014 pentru achiziţionarea diviziei de telefonie mobilă a Nokia, aproximativ 9,4 miliarde de dolari.

Într-un e-mail trimis angajaţilor, Terry Myerson, vicepreşedinte executiv al Windows and Devices Group, a insistat că firma nu renunţă la operaţiunile de telefonie mobilă. Microsoft produce trei modele de telefoane Lumia şi va continua ‘să dezvolte dispozitive noi deosebite’, a afirmat Myerson.

‘Ne reducem operaţiunile, nu ieşim din afaceri’, a dat asigurări oficialul Microsoft.

În Finlanda, sediul central al Nokia, vor fi concediaţi 1.350 de angajaţi, care vor primi compensaţii de aproximativ 200 milioane de dolari. Alţi 500 de angajaţi vor fi concediaţi la subsidiarele din întreaga lume.

Pe plan global, Microsoft avea 117.354 de angajaţi la sfârşitului anului fiscal 2016.

Grupul finlandez Nokia, odată cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunţat săptămâna trecută că marca sa va reveni pe piaţa de smartphone-uri şi tablete.

În 2013, Nokia a vândut operaţiunile de telefonie mobilă producătorului american de software Microsoft cu suma de 5,6 miliarde de euro. Conform acordului convenit la vremea respectivă cu Microsoft, Nokia nu va reveni pe piaţa telefoanelor mobile până la finele lui 2016.

Pentru această ‘aventură’, Nokia, care în prezent oferă echipamente şi servicii pentru operatorii de telecomunicaţii, nu îşi va asuma niciun risc financiar. Pur şi simplu Nokia va pune la dispoziţia unei noi societăţi finlandeze, denumită HMD Global, drepturile asupra mărcii Nokia, precum şi brevetele sale.

‘Nokia nu va face investiţii financiare şi nici nu va deţine acţiuni la HMD’, a precizat grupul finalndez, referindu-se la noua societate ce va fi controlată de mai mulţi investitori a căror identitate nu a fost dezvăluită.

În schimb, Nokia va colecta comisioane de pe urma licenţierii mărcii sale şi a drepturilor de proprietate intelectuală.

Separat însă, grupul american Microsoft a anunţat, într-un comunicat, că va vinde activele din domeniul producţiei de telefoane mobile simple unei subsidiare a firmei taiwaneze Foxconn Technology, precum şi companiei HMD Global, contra sumei de 350 de milioane de dolari. În schimb, grupul american va continua să producă smartphone-uri, comercializate sub marca Lumia.

Noua societate care va produce telefoane marca Nokia mizează pe faptul că utilizatorii îşi vor aminti şi vor ‘îmbrăţişa’ un brand care a dominat piaţa de telefonie mobilă timp de 14 ani, până în 2012. Grupul finlandez a ratat, însă, trecerea la smartphone-uri, categorie de dispozitive apărută în 2007, odată cu lansarea iPhone de către Apple, şi care în prezent este dominată de dispozitivele ce utilizează sistemul de operare Android promovat de Google.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...