Microsoft, în discuţii cu Nokia pentru preluarea diviziei de telefoane mobile

Microsoft a discutat cu Nokia preluarea diviziei de telefoane mobile a companiei finlandeze, semn că fostul lider al industriei ar putea fi dispus să renunţe la unele active sau să ia în calcul o fuziune.
Economica.net - joi, 20 iun. 2013, 10:09
Microsoft, în discuţii cu Nokia pentru preluarea diviziei de telefoane mobile

Acţiunile Nokia au crescut cu 4,1% joi la Helsinki, după ce Wall Street Journal a scris că Nokia şi partenerul său american, Microsoft, au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte un plan de fuziune între Microsoft şi divizia de telefoane mobile a Nokia.

Discuţiile nu au condus însă la o tranzacţie.

La începutul acestei săptămâni, un director executiv al Huawei a declarat că grupul chinez ar fi interesat de preluarea completă a Nokia, transmite Bloomberg. Huawei, locul 3 pe piaţa smartphone-urilor, vrea să atace primele două poziţii, ocupate autoritar în ultimii doi ani de Samsung şi Apple.

Nokia, care controla în 2006 mai mult de jumătate din piaţa telefoanelor mobile, a decăzut odată cu apariţia Apple iPhone şi a smartphone-urilor bazate pe sistemul de operare Android dezvoltat de Google.

Compania a pierdut 90% din valoarea de piaţă în ultimii cinci ani şi a ieşit din top 5 al celor mai mari producători de smartphone-uri. În prezent, capitalizarea de piaţă a grupului finlandez este de aproximativ 11 miliarde euro.

Nokia încearcă să recupereze din cota de piaţă pierdută în favoarea unor companii precum Apple şi Samsung, dezvoltând seria de smartphone-uri performante Lumia, echipate cu sistemul de operare Windows Phone dezvoltat de Microsoft.

Având în vedere dorinţa Nokia de a-şi revigora afacerile şi profitabilitatea şi ambiţiile Microsoft în zona dispozitivelor wireless, tranzacţia ar aduce beneficii ambelor companii, comentează un analist finlandez, citat de Bloomberg.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Microsoft şi Nokia au refuzat să comenteze informaţiile.

Nokia şi Microsoft au un parteneriat strâns, smartphone-urile companiei finlandeze fiind echipate în exclusivitate cu sistemele de operare dezvoltate de grupul american.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, venit în 2010 de la Microsoft, a renunţat la peste 20.000 de angajaţi şi a închis numeroase fabrici şi centre de cercetare, în încercarea de a redresa compania şi de a genera lichidităţi pentru investiţii în dezvoltarea smartphone-urilor. Elop se bazează pe Microsoft pentru partea software a produselor Nokia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
O parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale ...
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului ...