Mihaela Mitroi, PwC: Scăderea TVA la alimente la 9% este o măsură foarte bună, dorită de mediul de afaceri

Măsura de reducere a TVA la 9% la alimente este una foarte bună, dorită de mediul de afaceri, şi care ar trebui să ducă la ieftinirea produselor alimentare cu până la 12%, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 08 apr. 2015, 13:40
Mihaela Mitroi, PwC: Scăderea TVA la alimente la 9% este o măsură foarte bună, dorită de mediul de afaceri

„Scăderea TVA la alimente la 9% este o măsură foarte bună, dorită de mediul de afaceri şi pe care personal am susţinut-o de multă vreme. Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au cote reduse de TVA la alimente, aceasta fiind şi o măsură de protecţie socială. Această reducere de TVA va contribui la stimularea consumului şi ar putea duce la diminuarea evaziunii fiscale din agricultură, industria alimentară şi retail, mai ales dacă va fi însoţită de controale fiscale în zonele cu risc sporit de evaziune”, a afirmat Mitroi.

Potrivit reprezentantei PwC România, aplicarea acestei măsuri ar trebuie să ducă la ieftinirea produselor alimentare cu până la 12%, dar acest lucru va depinde de fiecare producător şi retailer în parte.

„În principiu, produsele alimentare ar trebui să se ieftinească cu până la 12% după aplicarea acestei măsuri. Cu cât anume se vor ieftini efectiv produsele alimentare, aceasta este până la urmă o decizie comercială care ţine atât de producători, cât şi de retaileri. Având în vedere concurenţa intensă de pe piaţa produselor alimentare, ne aşteptăm ca reducerea TVA să se vadă în foarte mare măsură la nivelul preţurilor. În privinţa efectelor bugetare, ele se vor simţi începând cu prima lună de aplicare a cotei reduse de TVA la alimente, dar pe termen mai lung, scăderea veniturilor bugetare ar putea fi compensată de creşterea consumului, dar şi prin reducerea evaziunii fiscale”, a explicat Mihaela Mitroi.

Marţi, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie, anul acesta.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că ,”pentru a păstra o coerenţă”, s-a decis ca TVA de 9 % să se aplice şi pentru toate serviciile de alimentaţie publică.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia crește pe principalele piețe auto europene
Dacia crește pe principalele piețe auto europene
Înmatriculările de autoturisme Dacia au crescut în luna iunie pe trei dintre cele mai importante piețe europene - Franța, Germania și Marea Britanie....
Constantin Oprean, șeful ASPAPLAST: Piața românească este invadată de pungi biodegradabile false
Constantin Oprean, șeful ASPAPLAST: Piața românească este invadată de pungi biodegradabile false
Piaţa din România este invadată de pungi de plastic biodegradabil false, care se transformă în microplastic, un praf ...
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au crescut uşor în mai, depăşind estimările şi inversând tendinţa, după ...
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative ...