Potrivit companiei, România este foarte atractivă pentru investițiile în centre de date datorită unor elemente precum: disponibilitatea și prețul redus al terenurilor, accesibilitatea resurselor energetice – un cost per MWh comparabil cu alte piețe din regiune, dar și un mix energetic atractiv datorită surselor eoliene, solare și hidro, conexiuni de fibră optică spre magistralele de comunicații care leagă România de restul lumii și accesul la oameni foarte bine pregătiți.
„Pentru a stimula această industrie, autoritățile trebuie să sprijine atragerea marilor investitori, creând exemple de succes prin reglementarea procesului de avizare a construcțiilor, simplificarea racordării la utilități, subvenții pentru energie și scutiri de taxe, după modelul altor state europene, precum Italia și Spania”, a afirmat Mihai Manole, director general Tema Energy și organizator al DataCenter Forum, singurul eveniment dedicat industriei de centre de date din România. Forumul va avea loc pe 7 mai și va reuni aproximativ 700 de participanți din România și din regiune.
Managerul Tema Energy adăugă că piața de centre de date din România este într-o fază de „gain momentum”, iar printre cele mai interesate de extindere ori de a construi noi centre de date sunt companiile din domeniul energiei, real estate și telecomunicații. Unii dintre acești jucători sunt în faza de analiză și proiectare, în timp ce alții au achiziționat deja terenurile și au început procesul de obținere a avizelor și autorizațiilor.
„Companii mari din aceste domenii sunt interesate de domeniul data center, în condițiile exploziei cererii generate de Inteligența Artificială, dar și a creșterii puternice a cererii de servicii cloud. Costurile ridicate de construcție din Europa de Vest, de peste 10 milioane de euro per MW, determină investitorii să-și îndrepte atenția către Europa Centrală și de Est. În țări precum Grecia și Polonia, aceste costuri sunt, în medie, sub 7,5 milioane de euro, iar în România pot fi și mai reduse ca urmare a prețului mai scăzut al terenurilor. În București, o serie de mari jucători din zona de investiții și real estate au securizat terenuri mari, în zone bine poziționate și cu acces facil la rețeaua națională de energie. Totodată, acestea au solicitat avize pentru branșamente de zeci sau chiar sute de MW, necesare dezvoltării unor viitoare centre de date, urmând ca acestea să fie operate de companii specializate”, a explicat Mihai Manole.
Creșterea economică a Bucureștiului din ultimii ani a determinat majoritatea investitorilor și dezvoltatorilor să îl prefere în fața altor capitale din regiune precum Budapesta ori Sofia pentru construcția de centre noi de date.
„La nivelul Bucureștiului – care concentrează cele mai mari investiții – piața ar putea crește de la o capacitate de aproximativ 20 MW în prezent la 50 MW în următorii doi ani. Știm cu certitudine că data centerele din București sunt aproape de capacitate maximă, estimând un grad de ocupare de aproximativ 95%. Mulți jucători nu dispun de puterea electrică necesară pentru a răspunde cererilor de creștere ale clienților. Cel puțin două centre din București sunt implicate în extinderea capacității, dar și în trecerea la modelul high density – deci la putere mai mare de procesare în același spațiu sau către deschiderea unor locații noi”, a adăugat directorul general al Tema Energy.
Bucureștiul înregistra în 2024 o rată de neocupare (vacancy rate) de 5% în centrele de date, aproape la jumătate față de 9,8% pentru regiunea FLAP (Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris – cea mai dezvoltată din Europa) și mult sub estimarea de aproximativ 7,9% pentru 2025.
„O rata de neocupare de doar 5% în București sugerează că multe companii nu reușesc să găsească resursele necesare pentru colocarea proiectelor digitale, ceea ce va duce, foarte probabil, la un trend ascendent al prețurilor pentru astfel de servicii”, a explicat Mihai Manole.
Fondată în 2002, Tema Energy are în prezent o echipă complexă formată din peste 80 de ingineri, specialiști și tehnicieni și continuă să recruteze personal calificat, dar și tineri absolvenți de la universități tehnice.
DataCenter Forum este cel mai mare eveniment al industriei datacenter din România și din regiune, reunind comunitatea de operatori, dezvoltatori, investitori în domeniu, precum și profesioniștii implicați în ingineria și construirea centrelor de date – proiectanți, ingineri, specialiști, consultanți. În cadrul evenimentului se dezbat cele mai noi tendințe din domeniu, provocări și preocupări, dar și oportunități de a investi în această direcție, în România și nu numai.
DataCenter Forum se află la a șaptea ediție și va avea loc pe 7 mai, la Face Convention din București.