Mihai Precup (Ministerul Finanțelor): România are un acord de împrumut cu BIRD de 50 de milioane de euro pentru îmbunătățirea managementului riscului de dezastre

România are un acord de împrumut de 50 de milioane de euro cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre, a anunţat joi, Mihai Călin Precup (foto), secretar de stat în Ministerul Finanţelor, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 09 feb. 2023, 17:46
Mihai Precup (Ministerul Finanțelor): România are un acord de împrumut cu BIRD de 50 de milioane de euro pentru îmbunătățirea managementului riscului de dezastre

„La nivelul Ministerului Finanţelor – şi puteţi găsi în transparenţă publică – vă spun în premieră, avem un împrumut de 50 de milioane de euro cu Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, parte din Banca Mondială, tocmai pentru a face faţă îmbunătăţirii managementului riscului de dezastre. Perioada de tragere s-a prelungit până în 2025, dar ca de obicei marea provocare pe care o avem sunt proiectele pentru a face cheltuieli şi a atrage aceşti bani. Tocmai de asta sper ca Institutul Situaţiilor de Urgenţă să îşi facă bine temele pentru ca până în 2025 să atragem aceşti bani. Ştiţi, în România nu ne confruntăm neapărat cu o problemă de lichidităţi, cât mai mult cu o problemă de proiecte de calitate prin care să atragem resursele financiare”, a susţinut Precup.

Secretarul de stat a participat la conferinţa „Quo Vadis 2023!”, cu tema „Asigurările de viaţă: Stimul pentru economie, sprijin pentru consumatori pe timp de criză”, eveniment organizat de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group.

Conform notei de fundamentare a actului normativ, la 1 august 2018, la Bucureşti, s-a semnat acordul de împrumut, în valoare de 50.000.000 euro, dintre România şi BIRD pentru finanţarea proiectului privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre, aprobat prin Legea nr. 307/2018. Obiectivul proiectului constă în îmbunătăţirea rezilienţei în caz de dezastre şi a infrastructurii de răspuns în situaţii de urgenţă, precum şi întărirea capacităţii instituţionale pentru reducerea riscurilor de dezastre şi adaptarea la schimbările climatice.

Până în prezent, în cadrul proiectului sunt angajate cheltuieli în valoare de circa 22,6 milioane euro, suma trasă din împrumut fiind de circa 7,6 milioane euro, ceea ce reprezintă un procent de tragere de peste 15%.

„Urmare solicitării adresate de către MAI, în vederea continuării implementării proiectului, Ministerul Finanţelor a transmis către BIRD o cerere de amendare a Acordului de împrumut, la data de 13 octombrie 2022, faţă de care BIRD a acceptat, prin scrisoarea semnată la data de 11 ianuarie 2023, amendarea acestui Acord, în sensul extinderii datei limită de tragere cu 11 luni, respectiv de la 31 decembrie 2024 până la 30 noiembrie 2025, în vederea finalizării contractelor de execuţie a lucrărilor aflate în diverse stadii de execuţie, faze de proiectare sau proceduri de achiziţie. Extinderea datei limită de tragere este necesară în condiţiile în care implementarea proiectului a fost afectată de o serie de factori, inter-alia, de incidenţa pandemiei de COVID-19, dificultăţile obiective în constituirea echipei de implementare a proiectului, precum şi de schimbările determinate de actualul context economic şi geopolitic, cu impact major asupra pieţei construcţiilor şi implicit asupra procedurilor de atribuire a contractelor de execuţie lucrări de investiţii”, se spune în document.

În notă se menţionează că modificările propuse nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare ale României faţă de BIRD sau să determine noi condiţionări economice faţă de cele convenite iniţial între părţi.

De asemenea, secretarul de stat a menţionat că există un deficit de asigurare la nivel naţional şi a făcut referire la PAID care acoperă 1,8 milioane de locuinţe din 8,9 milioane. Oficialul MF precizat că doar 20% din locuinţe sunt asigurate pentru dezastre, iar această situaţie are legătură cu încrederea, cu educaţia financiară şi cu modul în care se comunică cetăţenilor.

Totodată, el a afirmat că în viitor ar trebui realizat un exerciţiu comun de către Ministerul Finanţelor şi industria de asigurări pentru creşterea nivelului de încredere a populaţiei în această industrie şi pentru educaţie financiară.

Precup a subliniat faptul că un element extrem de important pentru industrie îl reprezintă digitalizarea, iar „vremea brokerilor care mergeau din uşă în uşă pentru a convinge oamenii să semneze poliţie de asigurări a trecut”.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...