Mihai Răzvan Ungureanu, despre scandalul ASF: consumatorii vor fi cei care vor plăti, în final

Autoritatea de Supraveghere Financiară este pe cale să intre în funcţiune cu un scandal în spate. Mulţi dintre cei care vor conduce instituţia nu au pregătire de specialitate şi pentru preşedintele validat de Parlament a fost necesară schimbarea legii pentru a-l scoate dintr-o stare de incompatibilitate. Fostul premier, Mihai Razvan Ungureanu, crede că cei care vor plăti pentru greşelile politicului sunt, în cele din urmă, tot consumatorii.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 09:33
Mihai Răzvan Ungureanu, despre scandalul ASF: consumatorii vor fi cei care vor plăti, în final

„Înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) lasă loc multor semne de întrebare. Legea este interpretabilă, uşor confuză, iar criteriile de calificare pentru funcţii în ASF sunt mult prea generale. Cei care au fost aleşi în funcţii nu pot certifica faptul că au experienţă în domeniul vizat de ASF, ci par să fi fost numiţi mai degrabă pe criterii politice. Experienţa de piaţă lipseşte, iar cei care vor prelua astfel de funcţii trebuie să înţeleagă cum funcţionează acest sistem financiar”, susţine Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţa Civică şi membru al Senatului.

Potrivit precederilor iniţiale ale legii pentru înfiinţarea ASF, Dan Radu Ruşanu, care a fost validat de parlament pentru ocuparea funcţiei de preşedinte la noua organizaţie, ar fi fost incompatibil, după cum ECONOMICA.NET a scris în premieră aici.

Soţia şi fiica lui Dan Radu Ruşanu sunt acţionari semnificativi la o societate comercială listată la Bursa de Valori Bucureşti, Internaţional SA Sinaia, societate care administrează o unitate hotelieră din Sinaia. Asta face ca Ruşanu să fie şeful organismului care se ocupă de supravegherea şi reglementarea companiei listate la BVB la care familia sa este acţionar semnificativ.

Senatul „a rezolvat” starea de incompatibilitate în care se afla Ruşanu prin schimbarea legii de adoptare a OUG 93/2012 pentru înfiinţarea ASF şi comisiile parlamentare au validat conducarea noii instituţii. Oamenii din piaţa de capital spun că situaţia este una de natură să afecteze funcţionarea pieţei de capital.

Mulţi dintre cei care vor supraveghea şi reglementa piaţa asigurărilor, cea a pensiilor private şi piaţa de capital nu au pregătire economică.

Ungureanu crede că, în cele din urmă, modul în care a fost constituită ASF va aduce pagube consumatorilor.

„Aflăm astăzi că persoanele care au fost validate politic ar fi incompatibile cu noile funcţii. Legea ambiguă lasă loc de prea multe interpretări (..) În plus, pare că nimeni dintre cei responsabili cu aceste decizii nu se întreabă care este costul pentru societate al plasării de oameni nepregătiţi în astfel de poziţii. Nu e prima oara cand astfel de lucruri se întâmplă, iar costul este enorm: un sistem financiar corupt, fragil şi lipsit de competiţie. Nota de plată pentru aceste erori va ajunge, în final, la consumator”, susţine fostul premier.

Acesta deplânge şi faptul că nu au fost urmate recomandările Comisiei Europene, astfel că s-a ajuns în situaţia contrară altor instituţii similare din UE, unde experienţa profesională a fost considerată un factor relevant pentru ocuparea unei funcţii de conducere şi că „numirile, eminamente de ordin politic, reduc grav autoritatea şi competenţa acestei instituţii”.

ASF este noua instituţie de supraveghere a pieţelor financiare din România, care va comasa Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...