Mihnea Şerbănescu, C&W Echinox: Proiectul Casa Radio are puţine şanse fără extinderea concesiunii

Aflat în due dilligence şi cu şanse de a fi cumpărat de israelienii de la AFI Europe, care ar putea plăti 60 de milioane de euro pe proiect, e totuşi foarte greu de crezut că proiectul mixt Casa Radio va fi vândut, dacă nu se reuşeşte prelungirea concesiunii pe 50 de ani deţinută de actualul proprietar, Plaza Centers.
Economica.net - mie, 10 apr. 2019, 18:35
Mihnea Şerbănescu, C&W Echinox: Proiectul Casa Radio are puţine şanse fără extinderea concesiunii

AFI Europe a semnat o scrisoare de intenție neangajantă cu Plaza Centers pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni al proiectului Casa Radio, situat în centrul orașului București. Valoarea totală a ofertei se ridică la 60 de milioane de euro.

Sub rezerva încheierii cu succes a acestei tranzacții, AFI Europe va deveni acționarul majoritar al acestui proiect, cu o participație de 75%. Restul pachetului de 25% din acțiuni este deținut de autoritățile române (15%) și de investitori terți (10%).

Dar, potrivit lui Mihnea Şerbănescu, director general al Cushman & Wakefield Echinox, dacă proprietarul actual sau viitor, nu va reuși să extindă durata concesiunii, e greu de crezut că tranzacția va reuși.

„Deși există dezvoltatori imobiliari holderi, care țin de proiectele lor, nu o fac la nesfârșit, iar în condițiile în care au trecut deja în jur de 12 ani de atunci, și dacă se face tranzacția, pentru dezvoltare mai e nevoie de vreo 5 ani, sunt relativ puține șanse, pentru ca viitorul proprietar va mai avea puțin timp la dispoziție să beneficieze de proiect”, spune Mihnea Șerbănescu.

În condițiile în care yield-ul în retail e de circa 7,25%, și în scădere, s-ar putea ca un eventual viitor proprietar să-și recupereze investiția în 20, 25 de ani sau chiar mai mult, iar concesiunea se mai întinde doar pentru 33 ani dacă totul va fi în regulă și dezvoltarea se va termina la timp.

Mihnea Șerbănescu susține că poate ar fi utilă implicarea statului pentru ca zona – deosebită inclusiv ca localizare – să nu rămână în ruine.

 

Te-ar mai putea interesa și
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
Nu este posibilă exceptarea de la TVA a noii taxe pe gaze impuse de Germania, aşa cum vrea Berlinul, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, dar Executivul comunitar vrea......
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt ...
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...