1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Mihnea Şerbănescu, C&W Echinox: Proiectul Casa Radio are puţine şanse fără extinderea concesiunii

Aflat în due dilligence şi cu şanse de a fi cumpărat de israelienii de la AFI Europe, care ar putea plăti 60 de milioane de euro pe proiect, e totuşi foarte greu de crezut că proiectul mixt Casa Radio va fi vândut, dacă nu se reuşeşte prelungirea concesiunii pe 50 de ani deţinută de actualul proprietar, Plaza Centers.

10 apr, 2019 | ECONOMICA.net

AFI Europe a semnat o scrisoare de intenție neangajantă cu Plaza Centers pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni al proiectului Casa Radio, situat în centrul orașului București. Valoarea totală a ofertei se ridică la 60 de milioane de euro.

Sub rezerva încheierii cu succes a acestei tranzacții, AFI Europe va deveni acționarul majoritar al acestui proiect, cu o participație de 75%. Restul pachetului de 25% din acțiuni este deținut de autoritățile române (15%) și de investitori terți (10%).

Dar, potrivit lui Mihnea Şerbănescu, director general al Cushman & Wakefield Echinox, dacă proprietarul actual sau viitor, nu va reuși să extindă durata concesiunii, e greu de crezut că tranzacția va reuși.

„Deși există dezvoltatori imobiliari holderi, care țin de proiectele lor, nu o fac la nesfârșit, iar în condițiile în care au trecut deja în jur de 12 ani de atunci, și dacă se face tranzacția, pentru dezvoltare mai e nevoie de vreo 5 ani, sunt relativ puține șanse, pentru ca viitorul proprietar va mai avea puțin timp la dispoziție să beneficieze de proiect”, spune Mihnea Șerbănescu.

În condițiile în care yield-ul în retail e de circa 7,25%, și în scădere, s-ar putea ca un eventual viitor proprietar să-și recupereze investiția în 20, 25 de ani sau chiar mai mult, iar concesiunea se mai întinde doar pentru 33 ani dacă totul va fi în regulă și dezvoltarea se va termina la timp.

Mihnea Șerbănescu susține că poate ar fi utilă implicarea statului pentru ca zona - deosebită inclusiv ca localizare - să nu rămână în ruine.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO