Mii de greci au ieşit pe stradă pentru a sărbători „Ziua grevei generale”

Economica.net
01 05. 2012
proteste_grecia_69258000_06041000

Aceste manifestaţii au loc cu cinci zile înainte de data alegerilor legislative, prevăzute pentru 6 mai, al căror rezultat este nesigur, din cauza unei diminuări a popularităţii principalelor două partide, şi anume Noua Democraţie (dreapta) – care proneşte ca favorită -, şi socialiştilor din cadrul Pasok – sancţionaţi din cauza politicii de austeritate impusă de creditorii ţării.

Potrivit poliţiei, peste 8.000 de militanţi din cadrul Frontului de Luptă a Muncitorilor (Pame), o formaţiune apropiată partidului comunist, au manifestat la Aspropyrgos, la aproximativ 35 de kilometri de Atena, unde se află uzina siderurgică Hellenic Halyvourgia, ai cărei angajaţi se află în grevă de peste trei luni, protestând faţă de tăieri salariale.

„Muncitorule, poţi fără patroni”, se putea citi pe o banderolă Pame, care a organizat un concert pentru a-şi exprima solidaritatea cu greviştii.

Centralele sindicale din sectoarele privat şi public au îndemnat la organizarea unor mitinguri la Atena şi Salonic, cel de al doilea oraş grec, în nordul ţării.

La Atena, aproximativ 1.500 de persoane au răspuns apelului sindicatelor, venind în Piaţa Korzia, în centrul oraşului, iar aproximativ 2.000 de militanţi au participat la o a doua reuniune, organizată de grupări de stânga şi anarhiste într-o piaţă din apropiere, potrivit poliţiei.

La Salonic au manifestat aproximativ 7.000 de persoane, majoritatea militanţi Pame.
„Nimeni singur, (ci) toţi împreună vom reuşi”, proclama principala banderolă, instalată în spatele tribunei instalată în Piaţa Kotzia.

Manifestanţi din cadrul GSEE şi Adedy au participat la un marş de aproape un kilometru, până la Parlament, escortaţi de importante forţe de poliţie, după care s-au dispersat fără incidente.

Un student la sociologie, Aghelos Nestoras, în vârstă de 24 de ani, s-a declarat „un pic dezamăgit că nu este mai multă lume la manifestaţie”.

„Simt că oamenilor le este frică să iasă pe stradă, din cauza ascensiunii extremei drepte”, apreciază el, referindu-se la ascensiunea partidului neonazist Chryssi Avghi (Zori de aur), creditat în sondaje cu 4-5%, lucru care i-ar garanta intrarea în Parlament pentru prima dată.

Mai mulţi reprezentanţi ai unor sindicate germane, spaniole şi franceze erau prezenţi la mitingul Adedy şi GSEE, subliniind că „criza este aceeaşi peste tot în Europa şi că este necesar să se reziste” noului pact de disciplină bugetară.

„Politica lui Merkel nu este politica poporului german, diferenţa nu este între greci şi germani, ci între cei care sunt sus şi cei care sunt jos”, a declarat Heike Hänsel, un deputat german din cadrul Die Linke (stânga radicală).
„Jos cu justiţia pieţelor”, „Sancţionaţi partidele (care susţin) austeritatea şi pe neonazişti”, se putea citi pe banderole ale partidului grec Syriza (stânga radicală), creditat cu 10% în intenţiile de vot, potrivit sondajelor, dublu faţă de 2009.

„Spunem nu memorandumului şi da menţinerii euro. Din acest motiv avem succes. De asemenea, este pentru prima dată când vedem atât de mulţi tineri, cu vârste sub 35 de ani, care vin la noi”, a declarat Irene Dourou, o candidată Syriza.

Ca în fiecare an, transporturile maritime au fost perturbate din cauza grevei de 24 de ore a sindicatului căpitanilor şi mecanicilor. Niciun vapor nu a părăsit marţi Pireul, principalul port din ţară, lângă Atena. În schimb, legăturile către insule, prin alte porturi, ca Lavrion sau Rafina, lângă Atena, au fost asigurate, a anunţat poliţia portuară.
Sindicatele din transportul în comun din Atena au prevăzut greve marţi dimineaţa devreme şi marţi seara.