Mii de manifestanţi în Italia, împotriva distrugerii şcolii publice

Mii de liceeni, persoane nevoiaşe, profesori şi sindicalişti au manifestat sâmbătă la Roma şi în mai multe oraşe italiene "împotriva distrugerii şcolii publice", au constatat jurnaliştii AFP.
Economica.net - sâm, 24 nov. 2012, 17:23
Mii de manifestanţi în Italia, împotriva distrugerii şcolii publice

„Împotriva crizei şi austerităţii, să ne luăm înapoi viaţa”, se putea citi pe un banner arborat de liceeni în deschiderea marşului organizat la Roma.

După ani de tăieri bugetare, liceenii italieni se tem de adoptarea unui proiect de lege în curs de examinare în Parlament, care ar permite instituţiilor să facă apel la foduri private mai degrabă decât publice şi ar reduce puterea profesorilor.

Mai mulţi tineri aşezaţi în linie purtau pancarte de cauciuc pe care erau înscrise titluri ale clasicilor literaturii.

Massimiliano, un tânăr venit din Aprilia (regiunea Roma), a denunţat ca inutilă mobilizarea poliţiştilor (aproximativ 1.000 de agenţi) pe care autorităţile au justificat-o prin ciocnirile dintre studenţi şi poliţişti din urmă cu zece zile, soldate cu răniţi la Torino, Berscia şi Padova.

„Nu am venit niciodată cu căşti, întotdeauna în mod paşnic, şi am fost ridicaţi pe nedrept”, a declarat el, referindu-se la interdicţia de a manifesta la Roma, cu căştile de motor în mână, de teamă că acestea ar putea fi folosite pentru a lovi poliţiştii.

Un alt marş a fost organizat în centrul Romei de sindicatul radical Cobas, al cărui purtător de cuvânt a estimat la „peste 5.000” numărul manifestanţilor reuniţi sâmbătă.

Participanţii au anunţat că vor să defileze sub ferestrele „palatului puterii” şi au obţinut autorizaţia de a merge în faţa Senatului, gol în absenţa sesiunilor parlamentare.

„Nu, distrugerii şcolii publice”, „Băncile administrează politica, sectorul privat vrea să administreze şcoala”, „an după an, suntem sufocaţi”, strigau manifestanţii, dintre care mulţi profesori.

Sute de liceeni au manifestat la Napoli, unde unii au aruncat cu petarde. La Palermo, s-au reunit cu sutele în spatele unui sicriu de carton care simboliza „moartea şcolii publice”.

La Pisa, 250 de liceeni au defilat împotriva politicii guvernamentale de austeritate bugetară. O delegaţie a fost autorizată să urce în palatul municipal unde a amplasat un banner cu menţiunea: „noi, liceenii, nu suntem mărfuri”. La Florenţa, un grup de studenţi a blocat pentru scurt timp circulaţia trenurilor înainte de a placa un tren Eurostar cu inscripţia: „studenţii au un defect, gândesc”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...