Milcev, EY România: Aşteptăm cu sufletul la gură explicaţii din partea Guvernului despre aplicarea Ordonanţei 114

Consultanţii aşteaptă cu sufletul la gură explicaţii din partea autorităţilor referitoare la modul de aplicare a Ordonanţei 114, un cadou de Crăciun foarte interesant primit din partea Guvernului, a afirmat, joi, Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică şi partener EY România.
Economica.net - joi, 17 ian. 2019, 08:53
Milcev, EY România: Aşteptăm cu sufletul la gură explicaţii din partea Guvernului despre aplicarea Ordonanţei 114

„Îmi aduceam aminte cu oarecare amuzament de faptul că scriam articole, prin februarie 2018, şi spuneam că ne aşteptăm ca în 2018 o să fie totuşi mai calm. După un început viforos o să avem o perioadă de timp de a digera mutarea de contribuţii, split TVA şi alte probleme apărute, dar discutate din timp şi oarecum cu efecte anticipate. Şi această privinţă a fost corectă până în 28 decembrie când am realizat că am primit ca de obicei un cadou de Crăciun foarte interesant din partea Guvernului care nu ne-a dat pace de atunci. Şi după cum ştiţi foarte bine povestea nu se termină aici. Mai sunt şi alte măsuri, mai sunt şi alte probleme de lămurit. Probabil sunt mai multe probleme decât clarităţi în mediul actual fiscal. Aşteptăm cu sufletul la gură, dacă pot să mă exprim aşa, explicaţii din partea Guvernului legat de felul cum exact o să fie aplicată Ordonanţa 114”, a declarat, Alex Milcev, la conferinţa de fiscalitate EY România.

El a spus că este în perioada următoare o să fie o serie de întrebări referitoare la cum poate să fie aplicat acel proiect care a apărut acum în legislaţie.

„Cu toţii încă încercăm să ne obişnuim cu existenţa Ordonanţei de urgenţă 114. În ultimele 24 – 48 de ore probabil v-aţi preocupat citind încă 69 de pagini de modificări la Codul Fiscal, de data asta în draft. Citim în fiecare zi şi poate chiar de câteva ori pe zi în presă legat de afirmaţiile reprezentanţilor Guvernului şi nu numai, legat de alte modificări ale fiscalităţii care afectează anumite industrii, anumite sectoare. Unele modificări ne afectează pe noi toţi şi ca afaceri româneşti, cu capital român şi cu capital străin, angajatori şi angajaţi deopotrivă. Avem mai multe teme de discutat azi şi probabil dacă am încerca să conturăm ca un laitmotiv a ceea ce se întâmplă astăzi în România, cuvintele predictibilitate şi stabilitate fiscală sunt mai actuale ca niciodată”, a declarat Alex Milcev.

Ordonanţa de Urgenţă 114/29 decembrie 2018 instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.

În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, iar ANRE va elabora în ianuarie o metodologie în acest sens.

Pe de altă parte, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi „taxă pe lăcomie”.

În ceea ce priveşte taxa auto, autorităţile au prevăzut că până la 30 iunie 2019 va fi returnată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu.

Pentru sectorul bugetar, actul normativ prevede majorarea salariilor cu 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.

În sectorul contrucţiilor, actul normativ prevede scăderea cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale pentru angajaţii din sector până în 2028. Totodată, pe parcursul anului viitor, salariul minim brut în sector creşte la 3.000 de lei.

Ordonanţa aduce modificări şi în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat. Astfel, un participant poate opta pentru trecerea la sistemul public de pensii după minim 5 ani de participare la un fond. Pe de altă parte, comisionul de administrare a fost redus la 1% de la 2,5%.

Ordonanţa 114/2018 prevede înfiinţarea unui Fond de Dezvoltare şi Investiţii care va finanţa proiecte din domenii precum educaţie, apă şi canalizare, reţele de energie electrică şi de gaze, drumuri, construcţii de baze sportive etc. Fondul va fi gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi prognoză şi va fi finanţat prin împrumuturi de la Trezorerie, acordate pe 20 de ani, în limita a 10 miliarde de euro.

De asemenea, se înfiinţează un Fond pentru dezvoltarea staţiunilor balneare.

Ordonanţa prevede şi susţinerea financiară a investiţiilor private, în limita a 500.000 de euro, în construcţia, înfiinţarea sau amenajarea de grădiniţe olimpice cu profil sportiv, în cadrul programului gROwth „Investim în copii, investim în viitor”.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...