Miliardarul polonez care voia să ridice un mall la Braşov aşteaptă undă verde de la CE să-şi vândă afacerea

Michal Solowow, al treilea cel mai bogat polonez, aşteaptă aprobarea de la Comisia Europeană pentru a-şi vinde participaţia din Echo Investment, companie prin care intenţiona să construiască Korona Mall la Braşov. 
Andrada Ghira - sâm, 09 mai 2015, 21:02
Miliardarul polonez care voia să ridice un mall la Braşov aşteaptă undă verde de la CE să-şi vândă afacerea

Comisia Europeană va lua o decizie luna aceasta cu privire la achiziţia a 41,6% din dezvoltatorul polonez Echo Investment de către două fonduri americane, informează publicaţia specializată Property Investor Europe News. 

Echo Investment este prezentă şi pe piaţa din România, unde avea în plan construcţia unui centru comercial la Braşov. 

Cele două fonduri care vor să intre în acţionariatul Echo Investment sunt PIMCO, cel mai mare fond mutual de obligaţiuni, şi Griffin Real Estate, parte din Oaktree Capital Management, firmă de gestionare a activelor şi specializată în strategii de investiţii alternative. Preţul pe care cele două fonduri americane îl vor plăti este de 300 de milioane de euro. 

Cele trei părţi au semnat un acord la sfârşitul lunii februarie, însă giganţii americani vor o felie mai mare din compania poloneză. Vor să ajungă la un pachet de acţiuni de 66%. Capitalizarea de piaţă a Echo Investment este de circa 700 de milioane de euro, iar valoarea proprietăţilor din portofoliu se ridică la 1,5 miliarde de euro.

„Următorul pas este să facem apel la ceilalţi investitori să vândă până la 66% din Echo Investment. Nu intenţionăm să cumpărăm 100% din companie şi nici nu vrem să o delistăm”, se arată într-o declaraţie a celor două fonduri.

Ce face Echo Investment în România

Polonezii au cumpărat în 2007 terenul fabricii Fartec din Braşov cu 24 de milioane de euro. În 2008, anunţa construcţia unui mall de 150 de milioane de euro pe trenul de patru hectare, însă planurile au tot fost amânate. În 2012 compania a mai cumpărat două loturi de teren, cu o suprafaţă combinată de 9.000 de mp, din apropierea fostei fabricim după care au semnat cu retailerul Carrefour pentru ancora mallului Korona. Lucrările de construcţie nu au fost încă demarate.

Miliardarul polonez mai deţine în România şi producătorul de podele stratificate Barlinek.

De ce vinde Solowow

Michal Solowow, 52 ani, are o avere estimată de Forbes la 2,2 miliarde de dolari. Omul de afaceri îşi regrupează afacerile. Recent a delistat producătorul de ceramică Rovese, ale cărui operaţiuni în Rusia se clatină şi vinde compania imobiliară Echo Investment. Solowow are planuri de investiţii în industria chimică, prin extinderea producătorului Synthos, în Brazilia, unde are prevăzută o investiţie de 160 de milioane de dolari într-o nouă fabrică, totul pe fondul creşterii cererii de cauciuc în cea de-a şaptea cea mai mare economie a lumii. Synthos furnizează materie primă pentru producătorii de anvelope Michelin and Goodyear.

Cine sunt marile fonduri care cumpără Echo Investment

PIMCO este cel mai mare fond mutual de obligaţiuni din lume, cu active globale în administrare de 1,2 trilioane de dolari. Fondul mai administrează şi active de 400 de miliarde de dolari ale Allianz.

În 2013, firma de private-equity Oaktree Capital Management a cumpărat Griffin Group, care investise în ultimii ani circa un miliard de euro în proprietăţi imobiliare din Polonia. Oaktree Capital Management avea la sfârşitul lui 2014 active în administrare în valoare de 90,8 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Ministerul Finanţelor a listat luni patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de peste 1,44 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB)....
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care ...
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie ...
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de ...