Miliardarii investesc masiv în aur. Soros şi Paulson anticipează noi creşteri

Preţul aurului este în creştere de 12 ani, cea mai lungă perioadă de apreciere din ultimii 90 de ani, iar potrivit analiştilor va continua să urce şi în 2013, până aproape de 2.000 dolari pe uncie, marii investitori, de la George Soros la John Paulson, acumulând deţineri record.
Economica.net - mar, 20 nov. 2012, 09:02
Miliardarii investesc masiv în aur. Soros şi Paulson anticipează noi creşteri

Cotaţiile internaţionale ale aurului vor creşte în fiecare trimestru al anului viitor şi vor ajunge, în ultimele trei luni din 2013, la o medie de 1.925 dolari pe uncie (aproximativ 62 dolari pe gram), potrivit analiştilor contactaţi de Bloomberg.

Fondul Paulson & Co., controlat de miliardarul John Paulson, a acumulat o expunere de 3,62 miliarde de dolari pe aur, în timp ce Soros Fund Management LLC şi-a majorat în acest trimestru deţinerile de aur cu 49%, potrivit datelor raportate către Securities and Exchange Commission, comisia de reglementare a pieţelor de capital din SUA.

Marile bănci centrale ale lumii, inclusiv Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei, promit noi măsuri de stimulare a economiei, perspectivă care dă investitorilor motive de îngrijorare privind inflaţia şi devalorizarea valutelor.

Investitorii au cumpărat în acest an pe burse 247 tone de aur, volum care depăşeşte producţia anuală a SUA.

La Washington, preşedintele Barack Obama şi liderii din Congres încearcă să ajungă la un compromis privind politica fiscală şi bugetul, probleme care dacă vor rămâne nerezolvate până la începutul anului viitor ar putea declanşa o nouă recesiune.

„Vedem aurul ca adăpost de prostia politicienilor. În această perioadă este bine să-ţi asiguri ceva protecţie în portofolii prin deţinerea unui activ material, precum aurul”, comentează Michael Mullaney, director de investiţii la Fiduciary Trust, Boston, cu active de 9,5 miliarde de dolari.

Preţul aurului a crescut în acest an cu 11%, la 1.733,1 dolari pe uncie, după ce a atins în septembrie 2011 un maxim istoric de 1.921,15 dolari pe uncie.

Indicele Standard & Poor’s GSCI, care măsoară preţurile a 24 de mărfuri pe bursele internaţionale, a urcat cu numai 0,8% în 2012, în timp ce acţiunile măsurate de indicele bursier global MSCI All-Country World au avansat cu 8,1%.

Deţinerile de aur ale investitorilor privaţi pe burse au atins pe 16 noiembrie un record istoric de 2.603,7 tone, cu o valoare estimată la 144,3 miliarde de dolari. Volumul depăşeşte rezervele naţionale ale tuturor ţărilor, cu excepţia Statelor Unite şi Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Cod fiscal – Creșteri de accize la tutun și alcool, supraimpozitarea jocurilor de noroc, TVA crescut la restaurante, modificări la microîntreprinderi și la taxele pe proprietate, deduceri pentru copii – măsurile decise de coaliție
Cod fiscal – Creșteri de accize la tutun și alcool, supraimpozitarea jocurilor de noroc, TVA crescut la restaurante, modificări ...
Coaliţia de guvernare a finalizat, miercuri seara, lista măsurilor de modificare la Codul Fiscal, care ar urma să fie aprobate într-o şedinţă de guvern, săptămâna viitoare. Liderii......
Rata şomajului a scăzut la 5,4% în mai. Şomajul în rândul tinerilor se menţine ridicat
Rata şomajului a scăzut la 5,4% în mai. Şomajul în rândul tinerilor se menţine ridicat
Rata şomajului în formă ajustată sezonier a coborât la 5,4% în luna mai a acestui an, de la 5,5% în luna precedentă, ...
Liviu Stoleru a renunțat la funcția de director general al ROCA Industry
Liviu Stoleru a renunțat la funcția de director general al ROCA Industry
Liviu Stoleru a renunțat la funcția de director general al ROCA Industry, a anunțat compania printr-un comunicat remis ...
Arctica: Norvegia spune că are dreptul să blocheze mărfurile ruseşti către Svalbard
Arctica: Norvegia spune că are dreptul să blocheze mărfurile ruseşti către Svalbard
Norvegia a dat asigurări miercuri că are dreptul să blocheze intrarea pe teritoriul său a unor mărfuri destinate ruşilor ...