Miliardarii lumii au pierdut 9,1 miliarde de dolari în doar o săptămână

Cei mai bogaţi 20 de miliardari ai lumii au pierdut în total 9,1 miliarde de dolari în această săptămână, în principal din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zoan euro, care au determinat cele mai abrupte scăderi din acest an la bursa de la New York.
Economica.net - vin, 06 apr. 2012, 11:14
Miliardarii lumii au pierdut 9,1 miliarde de dolari în doar o săptămână

Averea miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a scăzut cu 1,5 miliarde de dolari în ultimele zile, la 69,2 miliarde de dolari, după deprecierea acţiunilor operatorului telecom America Movil cu 2,2%, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires.

 

Top 3 miliardari a rămas neschimbat, Slim fiind urmat de cofondatorul Microsoft Bill Gates, a cărui avere a scăzut cu 558,1 milioane de dolari în această săptămână, la 63,2 miliarde de dolari, şi de reputatul investitor Warren Buffett, cu 45,2 miliarde de dolari.

De la începutul anului, averea celor trei a crescut cuun total de 17,2 miliarde de dolari.

Li Ka-Shing, care controlează a doua avere din Asia, a apierdut săptămâna aceasta 144 milioane de dolari, după scăderea acţiunilor grupului Hutchinson Whampoa cu 1,1% la Hong Kong. În vârstă de 83 de ani, Li este pe locul 15 în rândul miliardarilor lumii, cu o avere de 23,8 miliarde de dolari.

 

Averea brazilianului Eike Batista a scăzut în perioada analizată cu 574,4 milioane de dolari, la 33,5 miliarde de dolari, pe locul 10 în lume. Acţiunile companiei de petrol şi gaze pe care o controlează, OGX Petroleo & Gas Participacoes, au scăzut cu 3%. Averea lui Batista a crescut cu 49% de la începutul acestui an şi cu 7,2 miliarde de dolari săptămâna trecută, când miliardarul a vândut 5,6% din grupul de trading de mărfuri pe care îl controlează.

 

Amancio Ortega, magnatul retailului din Spania, are acum o avere de 39,4 miliarde de dolari, pe poziţia a şasea în lume, după o scădere de 1,2 miliarde de dolari săptămâna aceasta, cauzată de deprecierea acţiunilor Inditex, grupul-mamă al Zara.

 

Stefan Persson, preşedintele Hennes & Mauritz (H&M), a coborât în această săptămână cu patru poziţii în topul miliardarilor realizat de Bloomberg, până pe locul 17, după ce averea sa a scăzut cu 1,4 miliarde de dolari, la 23,2 miliarde de dolari. Acţiunile H&M s-au depreciat în această săptămână cu 3,8%.

 

„Superbogaţii sunt printre cei mai prudenţi investitori din lume. Scepticismul este la cote ridicate şi sunt foarte, foarte nervoşi”, comentează Leo Grohowski, director de investiţi la BNY Mellon Wealth Management, din New York.

 

Pieţele din întreaga lume au bătut în retragere în această săptămână, după rezultatele dezamăgitoare ale unei licitaţii de obligaţiuni efectuată de Spania şi comentariilor cuprinse în minuta ultimei şedinţe de politică monetară a Rezervei Federale a SUA, care arată că, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economice, banca centrală americană nu intenţionează să ia noi măsuri de stimulare, precum aşa-numita relaxare cantitativă – achiziţii de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară.

 

Indicele S&P 500 al bursei de la New York a scăzut cu 0,7% în această săptămână, cea mai abruptă corecţie din acest an, în timp ce indicele european de referinţă Stoxx Europe 600 a pierdut 1,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat definitiv. Asta după ce săptămâna ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră legale măsurile de izolare parțială
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 ...