Miliardarul britanic Jim Ratcliffe, şeful Ineos, cumpără 25% din acţiunile lui Manchester United, pentru 1,25 mld. lire sterline

Omul de afaceri britanic Jim Ratcliffe, preşedintele grupului Ineos, a încheiat un acord pentru a cumpăra 25% din acţiunile lui Manchester United pentru aproximativ 1,25 miliarde de lire sterline, a anunţat duminică gruparea din campionatul de fotbal al Angliei, scrie AFP.
AGERPRES - lun, 25 dec. 2023, 07:52
Miliardarul britanic Jim Ratcliffe, şeful Ineos, cumpără 25% din acţiunile lui Manchester United, pentru 1,25 mld. lire sterline

Acordul prevede că Ineos va avea „responsabilitatea managerială” pentru afacerile legate de fotbal. Ratcliffe a declarat recent că vrea să o vadă pe Manchester United, aflată acum în dificultate din punct de vedere sportiv, „revenind acolo unde îi este locul”, scrie Agerpres.

Echipa de pe Old Trafford este doar pe locul 8 în Premier League, după 18 etape, la 12 puncte de liderul Liverpool.

În actuala stagiune, Manchester United a încheiat pe ultimul loc grupa sa din Liga Campionilor, părăsind cupele europene.

Familia Glazer a vândut în sfârşit, după un an de tergiversare, o parte din Manchester United miliardarului Jim Ratcliffe, fondatorul grupului petrochimic Ineos, comentează AFP.

Proprietarii americani deţin în continuare controlul, dar vânzarea a 25% din acţiuni către industriaşul în vârstă de 71 de ani reprezintă o primă dezangajare semnificativă de la sosirea lor în 2005.

Nu este epilogul visat de noul acţionar minoritar, dornic să cumpere clubul în întregime, nici de suporterii „diavolilor roşii”, supăraţi după aproape două decenii de la venirea familiei Glazer, care, potrivit lor, se face vinovată de un declin pe plan sportiv.

Fanii acuză familia Glazer că a îndatorat clubul în momentul preluării şi că nu a investit suficient pentru a permite lui United să rămână competitivă.

La un moment dat, Ratcliffe şi şeicul qatarian Jassim erau concurenţi pentru cumpărarea lui United de la familia Glazer. Şeicul Jassim s-a retras din cursă în octombrie, deşi oferta lui era aproape dublă faţă de valoarea clubului, estimată la 3,2 miliarde de dolari. Magnatul qatariot a promis investiţii de 1,7 miliarde de dolari în proiecte de infrastructură.

Manchester United a câştigat ultima oară campionatul în 2013, iar ultimul succes în Liga Campionilor a fost în
2008.

Fostul club al lui Bobby Charlton, David Beckham şi Cristiano Ronaldo trăieşte acum din punct de vedere sportiv în umbra vecinei Manchester City (deţinută de familia conducătoare din Emiratele Arabe Unite), dar păstrează o anumită atractivitate în întreaga lume.

La sfârşitul lunii octombrie, United a anunţat o cifră de afaceri de 648,4 milioane de lire sterline pentru sezonul trecut, în care a câştigat Cupa Ligii engleze şi a terminat pe locul patru în campionat.

Potrivit presei, proprietarii cereau un cec de 6 miliarde de lire sterline pentru vânzarea totală a unui club achiziţionat în 2005 de Malcolm Glazer, tatăl, între timp decedat, pentru 790 de milioane de lire sterline.

Cine este Jim Ratcliffe

Miliardarul Jim Ratcliffe a fondat Ineos în 1998 şi este preşedintele şi directorul executiv al acestui grup chimic, unde deţine 60% din acţiuni. Ratcliffe, în vârstă de 71 de ani, este inginer chimist, la bază, şi are o avere estimată la peste 23 de miliarde de lire sterline

Ineos a investit în mai multe sporturi, printre care fotbal (Lausanne, Nice), ciclism (Ineos Grenadier, fosta Team Sky) sau Formula 1 (Mercedes).

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...