Cine este miliardarul ceh care a ajuns cel mai mare proprietar de birouri din România

Cel mai mare proprietar de birouri moderne din România este grupul CPI, deținut de unul dintre cei mai bogați cetățeni din Republica Cehă. În doar un an, Radovan Vitek a ajuns să dețină prin intermediul CPI participații majoritare în trei dezvoltatori de zgârie-nori prezenți pe piața locală: Globalworth, Immofinanz, și cel mai recent, S Immo. Valoarea portofoliilor celor trei companii pe piața de la noi, și din care CPI are participații majoritare, se apropie de trei miliarde de euro.
Andrada Ghira - mar, 30 aug. 2022, 21:57
Cine este miliardarul ceh care a ajuns cel mai mare proprietar de birouri din România

CPI Property Group, din care Radovan Vitek are 89,44%, a anunțat săptămâna trecută că și-a majorat participația din dezvoltatorul austriac S Immo de la 42,55%, la 79,2%, din care 26,49% prin intermediul Immofinanz AG, acolo unde tot CPI este acționar majoritar.

S Immo deține pe plan local mallul Sun Plaza, birourile The Mark, Sun Offices, Campus 6.2 și Campus 6.3. Anul acesta, compania și-a mai adăugat în portofoliu proiectul de birouri Expo Business Park din zona Expoziției din Capitală, ceea ce duce valoarea portofoliului la peste 500 de milioane de euro, potrivit estimărilor Economica.net.

Din Immofinanz, un alt dezvoltator austriac, Vitek, prin intermediul CPI, a ajuns să dețină 76,9%, în timp ce restul acțiunilor se tranzacționează pe piața liberă. Valoarea portofoliului Immofinanz în România este de aproape 800 de milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale companiei.

Încă de anul trecut, CPI Property Group a făcut pași pentru intrarea pe piața românească de birouri prin achiziții. Grupul imobiliar al miliardarului ceh s- asociat cu fondul german Aroundtown și au ajuns să dețină, prin  Zakiono Enterprises, 60,6% din cel mai mare proprietar de clădiri de birouri, Globalworth, care deține în România un portofoliu de proprietăți generatoare de venituri de circa 1,4 miliarde de euro.

Cine este Radovan Vitek

Radovan Vitek este un investitor discret, care a început să facă afaceri la începutul anilor ’90 în Slovacia, odată cu valul de privatizări. În 1997 s-a mutat în Cehia, unde a cumpărat o cooperativă pe care a transformat-o într-un hotel de lux. Averea lui a crescut de la 1,4 miliarde de euro în 2014, la 5,8 miliarde de euro în 2022. Astăzi, miliardarul locuiește în Elveția, este căsătorit și are patru copii. Forbes mai scrie că Vitek deține circa un milion de mp de teren în Surrey, Marea Britanie, teren care a aparținut lui Ringo Starr, unul dintre membri Beatles.  

De numele lui Vitek este legată și renovarea palatului Maeterlinck din Nisa, Franța. Împreună cu filiala Sotheby’s International de pe Coasta de Azur, compania a restaurant palatul Maeterlinck, care devenise un punct de atracție pe Riviera franceză, și a vândut 18 apartamente de lux, cu prețuri ce plecau de la două milioane de euro și ajungeau la 20 de milioane de euro. Vitek și-a păstrat un apartament pentru familie.

CPI Property Group avea la finele lui martie 2022 un portofoliu de active de circa 21 de miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro cash. Venitul net din chirii doar în primul trimestru din acest an au fost de 110 milioane de euro, cu 24% mai mult față de același trimestru din 2021.

Pe lângă proprietățile comerciale, în portofoliul CPI Property Group se mai regăsesc și hoteluri și blocuri de apartamente, cu operațuni în Republica Cehă, Germania, Polonia, Ungaria, Italia și Elveția.

Sursa foto: Keystone

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...