1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Miliardarul ceh Radovan Vitek a cumpărat 6% dintre acţiunile Globalworth, companie fondată de Ioannis Papalekas

Miliardarul ceh Radovan Vitek a preluat 13,391 milioane de acţiuni, ce reprezintă 6,935% din portofoliul Globalworth, companie de investiții fondată în 2013 Ioannis Papalekas. Cehul a prelua acțiunile Globalworth prin intermediul companiei CPI Property Group înregistrată în Luxemburg.

29 ian, 2020 | | ECONOMICA.net

Radovan Vitek deține 7,8 milioane de acțiuni ale CPI Property Group, reprezentând 90,70% dintre acțiunile companiei imobiliare. Acesta și-a început cariera în privatizarea voucherelor din Slovacia în 1990, înainte de a se întoarce în Republica Cehă în 1997.

În 1996, Vitek a achiziționat un fond de investiții, Boleslavsko, pe care l-a transformat în principalul său vehicul de investiții imobiliare (acum IPC). La începutul anilor 2000, IPC a achiziționat un portofoliu larg de proprietăți și terenuri reale în Republica Cehă și Slovacia.

Obiectivul său principal a fost sectorul de vânzare cu amănuntul în dezvoltare rapidă, întrucât Republica Cehă se pregătea să adere la Uniunea
Europeană în mai 2004. În timpul crizei economice, în absența ofertanților competitivi, Vitek și-a mărit semnificativ investiția în segmentul de
birouri. În 2014, Radovan a înființat CPIPG în formatul său actual prin combinația dintre CPI și GSG Group, principalul proprietar-operator de
imobiliare comerciale din Berlin), creând o platformă care a devenit unul dintre cele mai mari grupuri imobiliare CEE.

În martie 2019, Forbes a estimat averea sa netă la 2,5 miliarde de dolari.

CPI Property vrea să vândă în România

Dezvoltatorul maghiar Ablon, preluat de CPI Property Group, companie înființată în anul 2004 și deținută de miliardarul ceh Radovan Vitek, mai deține active de 41 de milioane de euro în România, toate scoase la vânzare conform ultimului raport de piață al companiei.

Singurul proiect imobiliar finalizat e mallul de 11.000 mp Felicia Shopping Center din Iași, preluat în 2017 de la CBRE Global Investors şi Carrefour Property, și evaluat în prezent la 31 de milioane de euro.  Deși scos la vânzare, portofoliul românesc a câștigat în valoare anul trecut circa 19,9 milioane de euro împreună cu cel maghiar și polonez. De asemenea, CPI Property mai deține câteva terenuri pentru proiecte imobiliare, evaluate de companie la circa nouă milioane de euro.

Ablon începuse înainte de criză un proiect rezidențial gigant, Sunset Residence, cu 2.000 de apartament și o investiție de 170 de milioane de euro, pe Bulevardul Timișoara, dar în 2009 a înghețat orice proiect în România.  Compania cumpărase mai multe terenuri în România cu o suprafaţă totală de aproape 70 de hectare, pe care intenționa să construiască proiecte rezienţiale, dar şi clădiri de birouri.  În 2013, firma prin care a fost achiziţionat un teren de 9,4 ha din Mogoşoaia şi unde se intenţiona construcția a 116 vile, intrase în incapacitate de plată, din cauză că nu a mai putut rambursa un credit la Volksbank Austria. Acest credit, împreună cu altele neperformante luate de Ablon pentru proiecte în Ungaria şi Cehia, a fost preluat de CPI Beta, o subsidiară a CPI Group.

Alte proiecte blocate ale companiei sunt ProTower, o clădire de birouri de circa 11.000 mp din Piața Muncii, un proiect rezidențial pe un teren de 33.650 mp din Pipera și Airport City amplasat tot în nordul Capitalei, care prevedea dezvoltarea unui proiect mixt office/logistic, cu o suprafață construită de 264.000 mp.

Globalworth va livra în acest an imobilul office Luterană Offices. Compania a anuntat de asemnea ca va extinde in Timișoara parcul industrial TAP, prin a doua fază a proiectului, care va fi finalizata până în 2018-2020. Mai mult, compania își propune să dezvolte două noi proiecte în București și Varșovia, prin intermediul GPRE (în care Globalworth are o participație majoritară).

 Cele patru proiecte vor acoperi o suprafață totală închiriabilă de peste 250.000 mp între anii 2018-2022. În plus, compania își propune si achiziționarea a cinci clădiri de birouri în România și Polonia. Trei dintre cele cinci birouri sunt în România, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 100.000 mp, iar celelalte două sunt în Polonia, cu o suprafață de 60.000 mp. Investiția totală ajunge la aproximativ 410 milioane euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO