Miliardarul francez Bernard Arnault renunţă la demersul de a obţine cetăţenie belgiană

Miliardarul francez Bernard Arnault, şeful grupului de bunuri de lux LVMH, a renunţat la demersul de a obţine cetăţenie belgiană şi şi-a făcut mea culpa, la şapte luni după ce solicitarea sa a provocat un scandal în Franţa, în pline dezbateri referitoare la impozitarea suplimentară a averilor.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 16:32
Miliardarul francez Bernard Arnault renunţă la demersul de a obţine cetăţenie belgiană

„Am subestimat impactul acestui demers, despre care am fost asigurat că va avea loc în mare discreţie. Am explicat în mai multe rânduri că rămân rezident în Franţa şi că voi continua să îmi plătesc impozitele. În van. Mesajul nu a ajuns. Astăzi, am decis să renunţ la orice echivoc. Retrag cererea pentru cetăţenia belgiană”, a declarat Arnault într-un interviu acordat miercuri publicaiei Le Monde, transmite AFP.

Arnault, în vârstă de 64 de ani, a recunoscut că a crezut în mod eronat că polemica se va calma şi a spus că nu vrea să mai fie suspectat de „un exil fiscal”, pentru că ar putea avea impact asupra imaginii LVMH.

Miliardarul a informat miercuri autorităţile belgiene că retrage cererea pentru obţinerea cetăţeniei.

De la începutul lunii septembrie, Arnault a fost supus unei furtuni mediatice şi politice în Franţa şi Belgia, la care s-a adăugat plecarea în Belgia şi a actorului Gerard Depardieu.

Arnault susţine că nu a intenţionat niciodată să plece din Franţa sau să nu îşi plătească impozitele. El a explicat că demersul său a fost patrimonial, astfel încât copiii săi să nu poată să desfacă ceea ce a construit el.

Miliardarul a spus miercuri că „efortul de redresare a economiei franceze trebuie împărţit”, iar prin renunţarea sa la demersul pentru obţinerea cetăţeniei belgiene vrea să exprime ataşamentul faţă de Franţa şi încrederea în viitorul ţării. El a adăugat că lupta cu paradisurile fiscale este necesară şi că rezistă solicitărilor directorilor care vor expatrierea operaţiunilor.

Arnault are o avere de 22,1 miliarde de euro, pe locul 10 în lume potrivit Forbes, şi pe poziţia a doua în Franţa.

Miliardarul conduce un imperiu al unor mărci de renume, între care Louis Vuitton, Céline, Givenchy, Moet & Chandon, Dom Perignon, Guerlain, Parfums Christian Dior, Loewe, Chaumet, Tag Heuer, Fred, Zenith, Château d’Yquem.

LVMH a obţinut anul trecut un profit net de 3,43 miliarde de euro şi vânzări de 28,1 miliarde euro. Grupul are peste 100.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 22.000 în Franţa.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...