Miliardarul Icahn are acţiuni Apple de 1,5 mld. dolari şi vrea să ajungă la rezervele companiei

Miliardarul american Carl Icahn a preluat o participaţie de 1,5 miliarde de dolari la Apple şi face presiuni pentru a determina compania să răscumpere acţiuni utilizând rezervele uriaşe de lichidităţi acumulate, care se apropiau de 150 miliarde de dolari la jumătatea anului.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 12:01
Miliardarul Icahn are acţiuni Apple de 1,5 mld. dolari şi vrea să ajungă la rezervele companiei

Apple a anunţat în acest an că a alocat 55 miliarde de dolari în cash pentru dividende speciale şi răscumpărarea de acţiuni, schema urmând să fie desfăşurată până la finele anului 2015.

Cea mai mare parte din rezervele companiei au fost acumulate în afara Statelor Unite, astfel că programul de răscumpărare în beneficiul acţionarilor va fi finanţat în mare măsură prin credite, pentru a evita plata taxelor aferente profitului repatriat.

Carl Icahn, cunoscut ca unul dintre cei mai agresivi investitori, insistă ca Apple să deruleze de urgenţă programul de răscumpărare, considerând că preţul actual al acţiunilor este unul scăzut, avantajos pentru companie.

„E o decizie uşoară să cumperi acţiuni la o companie care se poate împrumuta la dobânzi scăzute. Chiar şi cu profitul în stagnare, credem că acţiunile ar trebui să valoreze 625 de dolari”, a afirmat Icahn.

Acţiunile Apple erau cotate la 489,57 dolari la finalul şedinţei de marţi, când au crescut cu 5% după apariţia informaţiilor privind investiţia lui Icahn, notează Wall Street Journal.

Deşi investitorul nu a precizat valoarea investiţiei, surse apropiate situaţiei au declarat pentru WSJ că este vorba despre 1,5 miliarde de dolari.

Miliardarul estimează că Apple poate obţine finanţare la o dobândă de aproximativ 3%, iar preţul optim pentru răscumpărarea de acţiuni ar fi de 525 dolari pe unitate.

Icahn s-a folosit de Twitter pentru a-şi promova mutarea şi intenţiile. Investitorul este cunoscut pentru acumularea de participaţii semnificative la diverse companii şi implicarea agresivă în decizii de management care pot creşte pe termen scurt valoarea acţiunilor.

El a afirmat, pe Twitter, că i-a prezentat propunerile sale directorului general al Apple, Tim Cook, precizând că discuţiile vor continua în scurt timp.

Având în vedere capitalizarea de piaţă de 450 miliarde de dolari a Apple, participaţia preluată de Icahn reprezintă mai puţin de 1% din acţiunile compainei, astfel că influenţa investitorului s-ar putea dovedi insuficientă pentru a schimba planurile producătorului de electronice.

Purtătorul de cuvânt al Apple Steve Dowling a declarat că grupul salută interesul şi investiţiile tuturor acţionarilor săi.

„Tim (Cook – n.r.) a purtat o conversaţie foarte pozitivă astăzi (marţi – n.r.) cu domnul Icahn”, a afirmat reprezentantul companiei, fără a face alte precizări, potrivit WSJ.

Icahn este cel de-al doilea investitor care a încercat să atace Apple în acest an, pe fondul scăderii preţului acţiunilor companiei cu aproximativ 30% din toamna anului trecut, din cauza, încetinirii creşterii veniturilor şi profitului compainei, presiunilor de pe piaţa gadget-urilor mobile şi absenţei unor lansări de produse care să genereze entuziasm în rândul clienţilor.

Anterior, miliardarul David Einhorn a criticat Apple pentru că acumulează rezerve uriaşe de lichidităţi fără a-şi răsplăti cum se cuvine acţionarii. Einhorn a cerut Apple să stabilească un dividend special şi o schemă de răscumpărare de acţiuni la preţuri preferenţiale.

Apple a suplimentat programul de răscumpărare de acţiuni şi a anunţat, în iulie, că a cheltuit în acest scop 16 miliarde de dolari doar în trimestrul al doilea calendaristic.

Tot în sectorul IT, Icahn este implicat în lupta pentru controlul producătorului de PC-uri Dell. Michael Dell, fondator şi CEO al companiei, încearcă să o delisteze de la bursă şi să-şi menţină controlul într-o tranzacţie de 24,8 miliarde de dolari finanţată din averea sa personală şi împrumuturi. Icahn deţine aproape 9% din Dell şi a criticat dur intenţiile lui Michael Dell, considerând că nu sunt în interesul acţionarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...