Miliardarul Niculae a lăsat Romgaz fără vânzări. Gazul românesc s-a întors în pământ

După ce a tăiat furnizarea către producătorul de îngrăşăminte chimice InterAgro, Romgaz a pierdut şi poziţia de cel mai mare producător de gaze din România. Patronul InterAgro s-a dus la Petrom să cumpere gaze pentru combinatele sale, în timp ce Romgaz a stocat cea mai mare parte din ce a extras.
Florin Cojocaru - Dum, 27 oct. 2013, 22:19
Miliardarul Niculae a lăsat Romgaz fără vânzări. Gazul românesc s-a întors în pământ

Romgaz nu mai este cel mai mare producător şi vânzător de gaze din ţară, în acest an Petrom a câştigat detaşat lupta. Situaţia se poate vedea dintr-o analiză  a Agenţiei de Reglementare în Energie pe piaţa gazelor făcută pe luna iulie, care prezintă şi situaţia pe prima jumătate a acestui an. Astfel, potrivit documentului citat, Romgaz avea doar 13% din producţia totală vândută de gaze a României, iar Petrom 83%. Diferenţa este uriaşă faţă de anii trecuţi când cele două companii figurau cu procente egale, în jurul a 45% – 47%, de obicei cu Romgaz-ul în avantaj. Şi la top furnizori Romgaz-ul a ajuns un jucător mic – 11,2%, iar Petrom deţine 72% din piaţă.

Explicaţia declinului Romgaz o oferă preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ: „Anul ăsta, Romgaz a pierdut cel mai mare consumator de gaze naturale din ţară (InterAgro, compania miliardarului Ioan Niculae), nu prea a mai avut clienţi. Tot ce-a făcut a fost să stocheze. Avem stocuri record pentru această perioadă în perspectiva iernii: 2,5 miliarde de metri cubi, din 3 miliarde capacitate maximă, majoritatea fiind gaze produse de Romgaz. Ce n-a vândut Romgaz tot anul va vinde la iarnă pentru că vom impune o cotă de 34% din coş gaze de înmagazinare”, explică Havrileţ.  Acesta explică şi motivul pentru care Romgaz a pierdut clientul InterAgro. Astfel, întreruperea relaţiilor contractuale s-a întâmplat din cauza datoriilor istorice pe care compania lui Niculae le avea la Romgaz. De la începutul acestui an, Romgaz a primit ordine să nu mai livreze gaze către Inter Agro până la achitarea integrală a datoriilor de „zeci de milioane de euro”. Niculae nu a plătit, a apelat la Petrom pentru gazele necesare celor şase combinate chimice pe care le deţine, chiar şi plătind gazele în avans. Pentru că InterAgro este cel mai mare consumator de gaze din ţară, „arzând” anual circa 2,5 miliarde de metri cubi, Romgaz nu a mai avut practic unde să-şi vândă gazul.

„Ce pot să vă spun e că am produs la fel ca anul trecut. Că am stocat sau nu, am produs la fel”, ne spune Dumitru Rotaru, director de exploatare la compania de stat.

Pentru Niculae, decizia Romgaz de a nu le mai vinde gaze este inexplicabilă. Omul de afaceri spune că şi-a respectat angajamentul din 2011 de plată eşalonată a datoriei de 100 de milioane de dolari la compania de stat, însă tot a fostă tăiat de la gaze. „M-am îndreptat către Petrom, ce să fac? Imi dau ei gazul mai scump cu 20-30 de dolari, şi vor plata înainte, dar sunt serioşi. Oricum, voi acţiona în instanţă Romgaz pentru că nu au respectat memorandumul de eşalonare a plăţii „, spune Niculae. Potrivit acestuia, doar unul dintre cele şase combinate ale sale funcţionează din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu gaze şi a preţului mare al materiei prime.

Faptul că 90% din gazul din depozite e de producţie internă, de două ori mai ieftin decât cel de import, nu va aduce ieftiniri la factură, la iarnă. Şi asta pentru că suntem în proces de liberalizare a pieţei de gaze, iar preţurile de intern trebuie să tindă către cel de import, preţul de piaţă. Liberalizarea se face treptat, până în 2017, până în acest moment piaţa s-a deschis cu circa 10%, însă 1 ianuarie 2014 aduce încă 1-2 procente în plus la deschiderea pieţei ceea ce teoretic ar presupune o uşoară scumpire a gazului. Totuşi, Havrileţ a declarat recent că , cel mai probabil, preţul va rămâne acelaşi pentru că avem gaz ieftin în depozite şi nici necesarul de import nu v mai fi aşa mare ca în alţi ani.  „La coşul pentru noiembrie am impus o cotă de import de doar 15%. În alţi ani, aveam măcar 35% în această perioadă”, arată preşedintele ANRE.

Producţia totală anuală a României este de circa 12-13 miliarde de metri cubi. În anii trecuţi, aproape o treime provenea din importuri. Din acest an, statul a început să se bazeze din ce în ce mai mult p intern astfel încît importurile s-au situat în medie la 15%.
Preţul gazului intern este de 218 dolari/ mia de metri cubi. Cel de import este 400 de dolari. Populaţia primeşte gazele la un preţ de coş ce reprezintă o medie ponderată cu cantitatea între intern şi export.

Ioan Niculae este cel mai bogat român, potrivit Forbes, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
România-Schengen – Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis o acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE
România-Schengen – Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis o acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE
Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP) a anunţat luni, într-o postare video pe Facebook, că a decis, în calitatea de deputat în Parlamentul European, să deschidă o acţiune împotriva......
Producătorul chinez de automobile electrice BYD ar putea să construiască o uzină în Europa
Producătorul chinez de automobile electrice BYD ar putea să construiască o uzină în Europa
BYD analizează posibilitatea construirii unei uzine în Europa, a declarat un director din cadrul grupului auto chinez pentru ...
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi şi riscă să crească
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi şi riscă să crească
Bilanţul cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi, însă amploarea dezastrului ...
Ieftinire semnificativă a motorinei, azi, a treia de la începutul lunii. Care sunt prețurile
Ieftinire semnificativă a motorinei, azi, a treia de la începutul lunii. Care sunt prețurile
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile proprii. Este ...