Milioane de tone suplimentare de deşeuri de plastic, produse din cauza pandemiei – studiu

Pandemia de coronavirus a dus la o creştere importantă a deşeurilor de plastic la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Academia Chineză de Ştiinţe, relatează dpa.
AGERPRES - mar, 09 nov. 2021, 11:06
Milioane de tone suplimentare de deşeuri de plastic, produse din cauza pandemiei - studiu

În jur de 8,4 milioane de tone de deşeuri de plastic au fost generate până în luna august în 193 de ţări, potrivit studiului publicat luni în revista ştiinţifică Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Prin comparaţie, conform Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), umanitatea produce în total aproximativ 300 de milioane de tone de deşeuri de plastic pe an.

Echipa condusă de oamenii de ştiinţă Yiming Peng şi Peipei Wu consideră că o mare parte din deşeurile produse în timpul pandemiei de coronavirus – aproximativ 87,4% – provin din spitale, în special din ţările asiatice.

Măştile şi alte echipamente de protecţie pentru uz privat reprezintă 7,6% din total, potrivit studiului. Ambalajele pentru vânzările cu amănuntul online, în plină expansiune, au reprezentat aproximativ 4,7% din deşeurile suplimentare, au precizat cercetătorii.

„Deşeurile de plastic dăunează vieţii marine şi au devenit o preocupare majoră legată de mediu la nivel mondial”, au subliniat oamenii de ştiinţă.

„Pandemia de COVID-19 a dus la o cerere crescută pentru materiale plastice de unică folosinţă care intensifică presiunea asupra problemei globale deja scăpate de sub control a deşeurilor de plastic”, se mai arată în studiu.

Peste 25.000 de tone de deşeuri produse în timpul pandemiei au ajuns deja în oceanele lumii, iar acest lucru reprezintă o problemă de lungă durată pentru mediul marin.

În termen de trei până la patru ani, o mare parte a acestor deşeuri va ajunge fie pe plaje, fie se va scufunda pe fundul mării.

Cercetătorii au făcut apel la o mai bună gestionare a deşeurilor medicale, mai ales în ţările în curs de dezvoltare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă Atena
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă ...
Cursele aeriene programate pe Aeroportul din Istanbul au fost suspendate până marţi după-amiază şi mii de şoferi au ...
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Porsche Finance Group anunță schimbări importante în structura de conducere. CEO-ul David Gedlicka preia și funcția ...
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a primit luni şi în prima parte a zilei de marţi foarte multe solicitări de ...