Milionara din Elveția, care a cumpărat anul trecut hotelul Ramada din București, a cumpărat un conac lângă Pitești

17 01. 2022
golescu gussi1

Conacul Golescu-Gussi își va recăpăta farmecul de odinioară după ce Vision Apartments va investi în renovarea acestuia și vrea să vină cu un concept de afaceri care să pună accent pe tradiția și valoarea istorică a proprietății.

Conacul, care se află la 26 de km de Pitești și 100 de km de București, a fost inițial scoas la licitație în 2019, la un preț de 275.000 de euro, dar nu s-a adjudecat, deși valoare acetuia a fost estimată la 400.000 – 500.000  de euro. Conacul a fost construit în 1927, are 20 de camere și un teren de 5,6 ha.

Sotheby’s a vândut anul trecut mai multe proprități de acest gen: conacul boieresc Roșca (Moțăței, Dolj), conacul Brătescu (Ulmu, Călărași), conacul Constantin Zamfirescu (Căteasca, Argeș), conacul Dumitrescu (Cornățelu, Dâmbovița).

Conacul a fost ridicat de familia Golescu, probabil în timpul vieţii lui Iordache Golescu, cel care a construit şi Biserica Golescu aflată în vecinătatea domeniului. Ulterior, după ce Nicolae Gussi a intrat în posesia moşiei Golescu, proprietatea avea să se schimbe, pentru ca după 1900, Alexandru Gussi (1864-1947) să transforme atât conacul cât şi întregul domeniu. De altfel, Alexandru, magistrat şi om politic, cu o activitate importantă în baroul şi prefectura Muscel, avea să îşi dedice o bună parte din carieră şi viaţă modernizării locurilor natale. Stăpânind vechea casă a Goleştilor, Alexandru a refăcut-o în perioada 1938-1939, creând o construcţie cu adevărat monumentală, alături de dependinţele moşiei. După 1949 întregul domeniu era naţionalizat, pentru ca ulterior să intre în uzul diverselor instituţii comuniste (sediu al „Sovrom Petrol”, IAS şi finalmente al Primăriei), potrivit Sotheby’s.

Milionara Anja Graf, care a cumpărat hotelul Ramada Majestic din București, s-a mutat în România la începutul lui 2019 și mai deține un teren pentru un proiect imobiliar.