Militanţii care se întorc din Siria, posibilă ameninţare la adresa securităţii Europei

Economica.net
23 04. 2014
siria_59726200_71911000_60167700

În condiţiile în care conflictul din Siria intră în cel de-al patrulea an, guvernele din Europa sunt tot mai preocupate în legătură cu numărul cetăţenilor lor care se duc să lupte în această ţară.

Ministrul olandez de interne Ronald Plasterk a explicat miercuri, cu prilejul lansării raportului anual al agenţiei naţionale de informaţii, că un cetăţean olandez a călătorit din Siria în Irak pentru a comite un atac cu o bombă pe care o avea în rucsac, iar un altul a comis un atac sinucigaş cu maşină-capcană în Siria. Plasterk nu i-a identificat pe atacatori şi nu a dat detalii privind victimele acestor două atacuri.

El a remarcat în schimb în introducerea raportului că numărul de cetăţeni olandezi care au plecat în Siria pentru a lupta alături de militanţii islamici care vor să răstoarne regimul preşedintelui Bashar Al-Assad a cunoscut o creştere importantă în 2013. ‘Consecinţa este că, la sfârşitul lui 2013, zeci de jihadişti olandezi s-au familiarizat cu violenţa extremă şi şi-au radicalizat orientarea, devenind intoleranţi şi violenţi’, conchide agenţia olandeză.

Potrivit Serviciului general de informaţii şi securitate al Olandei, aproximativ 100 de cetăţeni olandezi au călătorit în 2013 în Siria pentru a se alătura grupurilor militante islamiste Statul islamic din Irak şi Levant şi Jabhat al-Nusra. În jur de 20 dintre ei s-au întors în ţară.

Reuter aminteşte că Franţa a anunţat măsuri menite să-i împiedice pe cetăţenii săi să se alăture războiului civil din Siria şi pe tinerii musulmani francezi să adopte poziţii radicale, devenind o ameninţare pentru propria lor ţară. Astfel, cetăţeni francezi care se întorc din Siria pot fi acuzaţi automat că fac parte dintr-o organizaţie teroristă, iar minorii nu vor mai putea părăsi Franţa fără acordul părinţilor.