Millennium Bank România şi-a redus pierderile de patru ori, în 2013, până la 6 mil. euro

Millennium Bank, subsidiara din România a grupului portughez Millennium bcp, şi-a redus anul trecut pierderile la 5,9 milioane euro, faţă de 24,1 milioane euro în 2012, datorită creşterii veniturilor şi reducerii cheltuielilor operaţionale.
Economica.net - mar, 04 feb. 2014, 09:03
Millennium Bank România şi-a redus pierderile de patru ori, în 2013, până la 6 mil. euro

Venitul bancar al Millennium în România a urcat anul trecut cu 14%, de la 24,2 milioane euro la 27,7 milioane euro (122,2 milioane lei), datorită majorării cu 21% a venitului net din dobânzi şi cu 11% a încasărilor din comisioane, potrivit datelor anunţate marţi de grupul portughez şi subsidiara din România.

Cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 17%, de la 34,4 milioane euro la 28,7 milioane euro (126,6 milioane lei), datorită măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei în contextul menţinerii numărului de sucursale şi reducerii numărului de angajaţi.

Numărul angajaţilor băncii din România a scăzut cu 77 anul trecut, de la 639 la 562, în timp ce numărul de sucursale a fost menţinut la 65, potrivit raportului Millennium bcp.

Grupul precizează că subsidiara din România a trecut pe profit operaţional în a doua jumătate a anului trecut pentru prima dată de la intrarea în România, în toamna anului 2007.

„Rezultatele financiare de la finalul lui 2013 sunt cele mai bune raportate de Millennium Bank de la lansarea sa în România (…) Aceste rezultate se bazează pe creşterea solidă a volumelor de business şi pe un model eficient de control al costurilor. Pe o piaţă în care creditarea a scăzut cu 3% în 2013 şi în care economisirea a crescut cu 9%, Millennium Bank a reuşit să aibă creşteri de două cifre atât pentru portfoliul de credite, cât şi pentru cel de depozite, iar toate acestea în condiţiile menţinerii unei politici de risc conservatoare. În acest context, obiectivul de a trece pe profit în 2014 este mai aproape decât oricând”, a declarat într-un comunicat Jose Reino da Costa, directorul general al Millennium Bank România.

Soldul brut de credite către clienţi a crescut anul trecut cu 13%, de la 434 milioane euro la 488 milioane euro, în timp ce depozitele constituite de clienţi au avansat cu 18%, de la 309 milioane euro la 365 milioane euro.

Millennium Bank România a înregistrat la sfârşitul anului trecut o rată a creditelor neperformante (cu restanţe de peste 90 de zile) de 12,2%. Soldul creditelor cu restanţe de peste 90 de zile totaliza 60 milioane euro, iar provizioanele constituite pentru acoperirea eventualelor pierderi au avut o valoare de 39 milioane euro.

La finalul lui 2013, Millennium Bank avea peste 75.000 de clienţi. Banca a înregistrat o rată de solvabilitate de 13,5% la 31 decembrie 2013, potrivit comunicatului.

Millennium bcp şi-a redus în ultimele trei luni ale anului trecut expunerea pe titluri de stat emise de România cu 39%, la 39 milioane euro, faţă de 64 milioane euro la finele lunii septembrie, respectiv 88 milioane euro la sfârşitul lui 2012.

Banca şi-a redus de asemenea deţinerile de titluri de stat emise de Polonia şi Portugalia, dar a acumulat obligaţiuni plasate de Mozambique şi Angola, potrivit raportului prezentat marţi.

Grupul a convenit în vara anului trecut cu Comisia Europeană vânzarea mai multor active, printre care şi subsidiara din România, în cadrul unui program de recapitalizare şi restructurare.

Banca portugheză speră să găsească în acest an un cumpărător pentru subsidiara din România, deşi termenul limită convenit cu Comisia Europeană pentru vânzare este iunie 2015, a declarat în luna noiembrie directorul general al grupului, Nuno Amado.

Millennium bcp a anunţat, la începutul lunii septembrie, că a primit avizul Comisiei Europeane pentru planul de restructurare, care include, printre altele, vânzarea subsidiarei Millennium Bank din România, precum şi a participaţiei deţinute la Piraeus Bank (Grecia). Acordul presupune de asemenea menţinerea operaţiunilor din Polonia.

Surse din subsidiara din România au declarat în luna august pentru MEDIAFAX că termenul limită pentru vânzarea unităţii ar fi de doi ani, însă există şi informaţii că grupul portughez şi-a asumat o ieşire mult mai rapidă de pe piaţa românească.

Grupul a vândut în octombrie participaţia la Piraeus.

Millennium BCP, cea mai mare bancă listată din Portugalia în funcţie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile, din împrumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.


Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...