Milos Zeman a câştigat scrutinul prezidenţial din Cehia. Biografia noului preşedinte

Fostul premier de stânga Milos Zeman a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia, obţinând 55,16 la sută din voturi, conform rezultatelor aproape finale, anunţate după numărarea a 98 la sută din buletinele de vot, informează AFP.
Economica.net - sâm, 26 ian. 2013, 15:47
Milos Zeman a câştigat scrutinul prezidenţial din Cehia. Biografia noului preşedinte

Adversarul său, ministrul de Externe Karel Schwarzenberg (un politician de dreapta în vârstă de 75 de ani), a obţinut 44,84 la sută din voturi, a comunicat Comisia electorală.

Prezenţa la urne în al doilea tur de scrutin a fost de 59 la sută.

Noul preşedinte, primul ales prin sufragiu universal, va depune jurământul pe 8 martie.

 

BIOGRAFIE: Milos Zeman, un susţinător al „economiei sociale de piaţă”

 

Milos Zeman, care a fost premier social-democrat ceh în perioada 1998-2000 şi a câştigat alegerile prezidenţiale, este un susţinător al „economiei sociale de piaţă” cunoscut pentru încăpăţânarea sa, arta de a persifla şi limbajul său brutal.

Născut la 28 septembrie 1944 la Kolin, în apropiere de Praga, acest economist formează împreună cu Vaclav Havel şi Vaclav Klaus trioul care a marcat evoluţia ţării de la înlăturarea comunismului.

Limbajul colorat al lui Milos Zeman nu face distincţie. Potrivit lui, jurnaliştii sunt „vechituri” şi „gunoi”. Berea slovacă „nu este bună decât pentru a spăla placa dentară”, iar militanţii ecologişti „dăunează naturii mai mult decât gândacii de scoarţă”.

În 2002, el l-a comparat, într-un interviu, pe preşedintele palestinian Yasser Arafat cu liderul nazist Adolf Hitler, pentru a denunţa ulterior o eroare de punctuaţie care a denaturat răspunsul său.

Acest bărbat jovial şi îndesat, cu părul grizonat şi zâmbet ironic, trăieşte oficial, din 2002, într-un sat izolat de oraş, dar fără a înceta vreodată să tragă sforile puterii din culise.

El a aderat la Partidul Comunist în 1968, dar a fost exclus în 1970. Prietenii lui îi admiră curajul de a critica, în perioada respectivă, economia comunistă.

După „revoluţia de catifea” din 1989, el a aderat la Partidul Social-Democrat (CSSD). A devenit liderul acestuia în 1993 şi l-a transformat într-o forţă politică redutabilă.

Zeman a fost considerat multă vreme inamicul jurat al lui Vaclav Klaus, preşedintele ceh în exerciţiu care a fost succesiv ministru de Finanţe, premier (1993-1997), apoi preşedinte al Camerei Deputaţilor (1998-2002), înainte de a ajunge la conducerea statului în 2003. Nu ezită totuşi să încheie cu el un „pact de stabilitate”.

Acest acord i-a permis lui Milos Zeman, pe atunci şeful Camerei inferioare a Parlamentului, să obţină votarea, în 1998, a unui guvern minoritar în schimbul cedării preşedinţiei celor două Camere ale Parlamentului partidului de dreapta ODS al lui Klaus.

În 2003, el candidează fără succes la preşedinţia ţării. În 2007, părăseşte CSSD pentru a fonda în 2010 Partidul Drepturilor Cetăţeanului (SPOZ).

În afară de discursul său considerat de multe ori populist, criticii îi reproşează că îl ascultă prea mult pe consilierul său Miroslav Slouf, un fost cadru de partid comunist transformat în lobbyist controversat.

Căsătorit cu Ivana, în vârstă de 47 de ani, el este tatăl unui băiat din prima căsătorie, şi al unei fete. Loial tradiţiei cehe, el îşi afişează pasiunea pentru bere şi pentru băutura locală Becherovka.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...