Milos Zeman a câştigat scrutinul prezidenţial din Cehia. Biografia noului preşedinte

Fostul premier de stânga Milos Zeman a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia, obţinând 55,16 la sută din voturi, conform rezultatelor aproape finale, anunţate după numărarea a 98 la sută din buletinele de vot, informează AFP.
Economica.net - sâm, 26 ian. 2013, 15:47
Milos Zeman a câştigat scrutinul prezidenţial din Cehia. Biografia noului preşedinte

Adversarul său, ministrul de Externe Karel Schwarzenberg (un politician de dreapta în vârstă de 75 de ani), a obţinut 44,84 la sută din voturi, a comunicat Comisia electorală.

Prezenţa la urne în al doilea tur de scrutin a fost de 59 la sută.

Noul preşedinte, primul ales prin sufragiu universal, va depune jurământul pe 8 martie.

 

BIOGRAFIE: Milos Zeman, un susţinător al „economiei sociale de piaţă”

 

Milos Zeman, care a fost premier social-democrat ceh în perioada 1998-2000 şi a câştigat alegerile prezidenţiale, este un susţinător al „economiei sociale de piaţă” cunoscut pentru încăpăţânarea sa, arta de a persifla şi limbajul său brutal.

Născut la 28 septembrie 1944 la Kolin, în apropiere de Praga, acest economist formează împreună cu Vaclav Havel şi Vaclav Klaus trioul care a marcat evoluţia ţării de la înlăturarea comunismului.

Limbajul colorat al lui Milos Zeman nu face distincţie. Potrivit lui, jurnaliştii sunt „vechituri” şi „gunoi”. Berea slovacă „nu este bună decât pentru a spăla placa dentară”, iar militanţii ecologişti „dăunează naturii mai mult decât gândacii de scoarţă”.

În 2002, el l-a comparat, într-un interviu, pe preşedintele palestinian Yasser Arafat cu liderul nazist Adolf Hitler, pentru a denunţa ulterior o eroare de punctuaţie care a denaturat răspunsul său.

Acest bărbat jovial şi îndesat, cu părul grizonat şi zâmbet ironic, trăieşte oficial, din 2002, într-un sat izolat de oraş, dar fără a înceta vreodată să tragă sforile puterii din culise.

El a aderat la Partidul Comunist în 1968, dar a fost exclus în 1970. Prietenii lui îi admiră curajul de a critica, în perioada respectivă, economia comunistă.

După „revoluţia de catifea” din 1989, el a aderat la Partidul Social-Democrat (CSSD). A devenit liderul acestuia în 1993 şi l-a transformat într-o forţă politică redutabilă.

Zeman a fost considerat multă vreme inamicul jurat al lui Vaclav Klaus, preşedintele ceh în exerciţiu care a fost succesiv ministru de Finanţe, premier (1993-1997), apoi preşedinte al Camerei Deputaţilor (1998-2002), înainte de a ajunge la conducerea statului în 2003. Nu ezită totuşi să încheie cu el un „pact de stabilitate”.

Acest acord i-a permis lui Milos Zeman, pe atunci şeful Camerei inferioare a Parlamentului, să obţină votarea, în 1998, a unui guvern minoritar în schimbul cedării preşedinţiei celor două Camere ale Parlamentului partidului de dreapta ODS al lui Klaus.

În 2003, el candidează fără succes la preşedinţia ţării. În 2007, părăseşte CSSD pentru a fonda în 2010 Partidul Drepturilor Cetăţeanului (SPOZ).

În afară de discursul său considerat de multe ori populist, criticii îi reproşează că îl ascultă prea mult pe consilierul său Miroslav Slouf, un fost cadru de partid comunist transformat în lobbyist controversat.

Căsătorit cu Ivana, în vârstă de 47 de ani, el este tatăl unui băiat din prima căsătorie, şi al unei fete. Loial tradiţiei cehe, el îşi afişează pasiunea pentru bere şi pentru băutura locală Becherovka.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Televiziunii Române din perioada 2017 – 2019. Conducerea SRTV a fost demisă
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Televiziunii Române din perioada 2017 – 2019. Conducerea SRTV a ...
Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2017, 2018 şi 2019....
Profitul Penny în România a crescut cu 54% în pandemie. Retailerul anunță investiții de 1 miliard de euro în următorii opt ani
Profitul Penny în România a crescut cu 54% în pandemie. Retailerul anunță investiții de 1 miliard de euro în următorii ...
Discounterul Penny, parte a grupului german Rewe, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 4,73 de miliarde de lei, ...
Furnizarea apei calde este oprită sau e făcută deficitar în peste 700 de imobile din București
Furnizarea apei calde este oprită sau e făcută deficitar în peste 700 de imobile din București
Furnizarea apei calde a fost oprită sau se realizează în mod deficitar în peste 700 de imobile din Capitală, potrivit ...
Cargus a investit 500.000 de euro într-un depozit la Buzău
Cargus a investit 500.000 de euro într-un depozit la Buzău
Compania Cargus a anunțat marți prin intermediul unui comunicat că a deschis un depozit standardizat și modern, la Buzău, ...