Minerii ar putea primi o creştere salarială din luna mai, după formarea Complexului Hunedoara

Minerii din Valea Jiului care lucrează la minele viabile Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan ale Companiei Naţionale a Huilei ar putea primi o majorare cu 100 de lei a sporului de condiţii grele după formarea Complexului Energetic Hunedoara, programată pentru luna mai.
Economica.net - joi, 08 mart. 2012, 17:08
Minerii ar putea primi o creştere salarială din luna mai, după formarea Complexului Hunedoara

„Creşterea sporului de condiţii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusă în noul buget de venituri şi cheltuieli, care trebuie aprobat în luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara. O eventuală modificare a acestei anvelope salariale va fi posibilă doar după formarea Complexului Energetic Hunedoara care va include şi cele patru mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012. În acest moment legislaţia este clară şi nu permite majorări salariale într-o companie de stat clasificată ca fiind instituţie bugetară şi care înregistrează pierderi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Restructurarea activităţii miniere din Valea Jiului va fi posibilă prin separea activelor viabile de cele considerate neviabile. Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. iar cele neviabile sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate într-un proces de eficientizare şi restructurare care se va finaliza în 2018.

În cadrul procesului de separare a activelor au avut loc trei runde de întâlniri, pe 27 februarie, pe 1 martie şi pe 7 martie, precizează instituţia.

„În cadrul primelor două întâlniri au fost analizate posibilităţile adoptării unei hotărâri de guvern, care să asigure plata celei de-a treia tranşe pentru cei 900 de mineri disponibilizaţi, la cele trei mine aflate în procesul de închidere. În urma acestor discuţii, în 28 februarie, a fost adoptată această hotărâre de guvern. Totodată, a fost prevăzută şi acordarea de ajutoare sociale, pentru cei peste 10.000 de pensionari şi susţinerea de cursuri de recalificare, pentru reconversia profesională din Valea Jiului, fiind vizaţi cei 3.300 de mineri care vor intra în acest proces”, potrivit sursei citate.

Liderul minerilor din Valea Jiului, Petre Nica, i-a cerut, joi, preşedintelui Consiliului de Administraţie al CNH să îi solicite ministrului Economiei, Lucian Bode, să îi dea mandat directorului general al companiei să negocieze reactualizarea sporului de periculozitate solicitată de mineri.

Minerii de la cele şapte exploatări din Valea Jiului au declanşat protestele luni. Astfel, timp de trei zile ei au protestat în curtea Companiei Naţionale a Huilei şi au mărşăluit pe străzile din Petroşani. Miercuri, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.

Protestele au continuat joi, în condiţiile în care nu au ajuns la niciun acord cu reprezentanţii ministerelor Economiei şi Finanţelor, soluţia oferită de guvernanţi fiind considerată una „amăgitoare”, care nu poate asigura continuarea activităţii miniere.

Joi dimineaţă, minerii s-au întâlnit în sălile de pontaj de la unităţile lor, unde au fot informaţi de către liderii lor despre soluţia oferită de guvernanţi la negocierile de miercuri de la Ministerul Economiei.

Liderii de sindicat afirmă că reprezentanţii Ministerului Economiei nu au o soluţie care să îi determine pe mineri să înceteze protestele, ei susţinând că actul adiţional semnat de mineri în baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.

Minerii reclamă în principal nerespectarea memorandumului aprobat de Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

„Ministerul Economiei îşi exprimă convingerea că aceste proteste nu vor degenera şi că atât minerii, cât şi reprezentanţii lor înţeleg faptul că MECMA este deschis în continuare dialogului şi are determinarea de a identifica soluţiile legale pentru deblocarea situaţiei existente”, se mai arată în comunicat.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

Guvernul a intenţionat să comaseze principalii producători de energie şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica, însă a renunţat la acest proiect din cauza problemelor juridice şi a decis ulterior să creeze două companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari.

Cele două companii energetice nou create vor fi privatizate până la sfârşitul acestui an, conform calendarului convenit de autorităţi cu Fondul Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...