Valeriu Filip, FGO, care deţine peste 30% din piaţa facturilor: „Minim 10.000 de firme vor intra în sistemul e-Factura de la 1 iulie 2022

Sistemul E-factura devine obligatoriu de la 1 iulie 2022. Firmele care taie facturi instituţiilor publice sau vând unul dintre produsele de risc din cele 900 de categorii identifricate de stat vor fi obligate să înregistreze factura în Spaţiul Privat Virtual (SPV) deschis la ANAF. Până acum, înregistrarea facturilor în SPV se făcea manual. De săptămâna aceasta, FGO permite şi integrarea sistemului de facturare online, trecerea automată a facturilor emise de clienţii lor direct în platforma Fiscului.
Gabriela Ţinteanu - lun, 27 iun. 2022, 22:09
Valeriu Filip, FGO, care deţine peste 30% din piaţa facturilor: „Minim 10.000 de firme  vor intra în sistemul e-Factura de la 1 iulie 2022

Aşa cum arată Valeriu Filip, unul dintre cei trei acţionari ai FGo, implementarea sistemul e-Factura este condiţionată de apartenenţa clientului la una din companiile care permit facturarea online. Din informaţiile pe care le avem, piaţa de facturare online se imparte în principal între cele două companii care acoperă circa 65%-70% din piaţă: FGO şi SmartBill, urmate de mai multe firme ceva mai mici, Oblio, Facturez.ro, etc.

Produsele riscante pentru care este folosit e-Factura în relația B2B au fost stabilite prin ordin al Fiscului. Este vorba, în esență, de companiile sau persoanele fizice autorizate care comercializează legume, fructe, apă, alcool, haine, încălțăminte, nisip, pietriș și clădiri noi.

Andrei Gogan, al doilea acţionar al FGo, arată că la ora actuală există 13.600 de instituţii publice pentru care agenţii economici vor trebui să înregistreze facturile în sistemul ANAF. „Dintre acestea, 11.500 sunt facturaţi prin FGo”, spune Andrei Gogan. „În concluzie, peste 10.000 de firme vor fi integrate în e-Factura chiar de la 1 iulie, aceştia fiind clienţii noşti care lucrează cu instituţiile de stat”, a declarat şi Valeriu Filip. Potrivit estimărilor proprii companiei, FGO deţine circa 35% din piaţa facturilor sunt de părere că, cel puţin până la finalul lui 2022 şi chiar începutul lui 2023, statul nu va trece la repercursiuni împotriva firmelor care nu intră chiar de la 1 iulie în noul sistem, urmând ca după această perioadă de acomodare să se recurgă la sistemul de amenzi.

Totuşi, aşa cum arată Valeriu Filip, „cei care taie facturi acum, vor tăia şi după introducerea obligativităţii e-Factura. „Este foarte greu să depistezi evaziunea fiscală în condiţiile în care evidenţa este ţinută de contabil, iar în cazul importurilor de haine, încălţăminte, etc realizate prin containere, este foarte greu să impui o facturare cantitativă, ca număr de prechi de pantofi sau de pantaloni, cand intrarea în ţară a acestuia se face la valoarea totală a mărfurilor din container fără să se ştie exact numărul de produse”.

Andrei Gogan vorbeşte despre FGO „Avem o istorie de peste 15 ani şi avem un ADN 100% românesc. În tot acest timp am creat mai multe produse destinate pieţei locale B2B şi B2G iar cifra de afaceri faţă de perioada dinaintea pandemiei, a crescut cu mai mult de 60%. În 2021 am înregisistrat un profit de peste 1,1 milioane lei la o cifră de afaceri de peste 4,1 mil lei (doar în România). Echipa este formată din peste 25 de oameni, angajaţi şi colaboratori”.

„Am lansat platforma în 1.1.2017 în cadrul unui parteneriat cu SAGA Software, dezvoltatorii celui mai folosit program de contabilitate din România. Devoltarea produsului a durat aproximativ doi ani, din care un an a durat realizarea procesului de integrare cu soft-ul de la SAGA Software. S-au înscris 40.000 de firme în primii 3 ani (până în 2019 inclusiv) şi aproape 70.000 până la final de 2021”, completează Valeriu Filip.

Despre costurile produselor oferite de FGo, acţionarii spun că anul acesta au acordat gratuit posibilitatea clienţilor lor să îşi înregistreze facturile în SPV la ANAF, pentru a vedea cum funcţionează. Firmele din turism au beneficiat de acest lucru, cele care lucrează cu voucere de vacanţă fiind obligate să se înregistreze prin sistemul e-Factura încă de la 1 aprilie 2022 pentru decontarea acestora.

În rest, cei care apelează la serviciilOr FGO în parteneriat cu SAGA au trei categorii de abonamente anuale: de 100 de lei pe an, 200 de lei sau 300 de lei an pentru abonamentele premium. Firmele se vor confrunta de la 1 iulie cu necesitatea de a-şi identifica produsele ale căror facturi trebuie înregistrate în SPV la Fisc, în contextul unui nimenclator stufos (900 de categorii de produse din subgrupele mari enumerate mai sus) şi eventual cu anumite costuri suplimentare, în funcţie de firmele la care apelează.

Cadrul legal al sistemului e-Factura este stabilit prin OUG 120/2021 (cadrul primar) și prin mai multe ordine ale Ministerului Finanțelor și ale Fiscului (cadrul secundar). Însă ulterior au apărut noutăți ce privesc relația B2B, acestea fiind incluse în OUG 130/2021 și în Ordinul Fiscului 12/2022, dar și relația B2G, acestea fiind incluse în Legea 139/2022.

Sistemul este operațional, în cadrul Spațiului Privat Virtual, din data de 11 noiembrie 2021. Inițial, a fost activ numai pentru relația B2G, adică în domeniul achizițiilor publice. De la 1 aprilie 2022, serviciul a fost extins pentru a acoperi și relația dintre companii – în primă fază, pentru vânzarea produselor cu risc fiscal ridicat. Sistemul pentru B2B, pentru produsele respective, este opțional între 1 aprilie și 30 iunie 2022, dar va deveni obligatoriu din 1 iulie 2022. Tot de la 1 iulie va deveni obligatoriu și în relația B2G.

 

Te-ar mai putea interesa și
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de suport....
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul 1 al tronsonului Ploieşti-Buzău, spune Grindeanu
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat luni, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul autostrăzii Moldova ...