Ministerul Agriculturii a anunțat că va fi abrogat ordinul privind prevenirea și stingerea incendiilor specifice activităților agricole

Economica.net
27 08. 2020
o_noua_organigrama_a_ministerului_agriculturii_14646_64798800

Decizia vine după o revizuire făcută împreună cu asociaţiile de fermieri, constatându-se necesitatea modificării Ordinului într-un procent mai mare de 50%.

Potrivit Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, modificarea unui ordin care depăşeşte 50% implică abrogarea respectivului document.

În acest sens, având în vedere condiţiile agro-meteorologice deosebit de grele întâmpinate în acest an din cauza secetei pedologice, pentru a nu împovăra fermierii, MADR va elabora un nou act normativ îmbunătăţit în urma discuţiilor din cadrul grupurilor de lucru organizate împreună cu reprezentanţii IGSU .

Pe data de 4 august, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, declara că Ordinul privind aprobarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţilor sectoarelor din domeniul agricol a fost retras deoarece în acesta s-au strecurat unele greşeli.

„Vreau să aduc şi o clarificare. Am văzut o anumită efervescenţă şi pe bună dreptate în acest weekend legat de un ordin, care stă de vreo 8 ani în minister, ordin care trebuia făcut şi avizat punctual cu cei de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru că practic se referea la aprobarea unor norme de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţilor sectoarelor din domeniul agricol. Sigur că, după 7 ani de stat în minister şi trimis de la minister la IGSU şi de la IGSU înapoi, colegii mei eu decis să dea drumul la acest ordin şi s-au strecurat şi unele greşeli sau unele lucruri care pot fi interpretate. De aceea, ordinul este în revizuire. L-am trimis într-o altă formă celor de la IGSU. Am chemat şi câteva dintre asociaţiile de fermieri pentru fiecare tip de activitate care doresc să lucreze la elaborarea acestui ordin”, a spus Adrian Oros, în cadrul unei conferinţe.

El a precizat că ordinul nu este ilegal, fiind întocmit în baza unei legi care obligă MADR încă din 2007 să emită acest ordin şi normele generale. Pe de altă parte, ministrul a menţionat că prin acest act normativ nu se doreşte împovărarea fermierilor români. Dotările minime pe care vor trebui să le aibă conform celor sugerate şi monitorizate de către IGSU în cazul unui dezastru sau în cazul unui incendiu le vor permite ca până la sosirea echipajelor să aibă posibilitatea să intervină.

„Nu se pune problema sub nicio formă ca IGSU sau pompierii să nu intervină în incendiile agricole, dar sigur proprietatea trebuie să aibă o dotare minimă. Am observat şi eu câteva lucruri care nu sunt potrivite. Unele au fost scoase din context şi au făcut deliciu în acest weekend, dar am vrut să clarificăm. Deci ordinul va fi revizuit. Ne asumăm greşelile care au fost speculate”, a mai spus atunci Adrian Oros.