Ministerul Agriculturii dă din nou drumul investițiilor la Casa Unirea. Vrea să construiască șapte centre logistice și a bugetat 1 milion de lei pentru studii de fezabilitate

După șase ani de pierderi și acumulare de datorii care au ajuns la 2,1 milioane de lei în 2023, SN Casa Unirea S.A., compania deținută de stat prin Ministerul Agriculturii creată cu scopul de a susține micii producători locali de a-și valorifica marfa și-a bugetat pentru 2025 cheltuieli maxime de 5,1 milioane de lei, cu 46% mai mari decât anul trecut. Ministerul de resort, care a lansat în dezbatere publică proiectul de Buget al societății, consideră că este necesar să fie susținute costuri privind studii de fezabilitate, plan de afaceri sectorizat, avize și autorizări în vederea construcției a șapte centre logistice.
Alina Stanciu - lun, 19 mai 2025, 22:12
Ministerul Agriculturii dă din nou drumul investițiilor la Casa Unirea. Vrea să construiască șapte centre logistice și a bugetat 1 milion de lei pentru studii de fezabilitate

S.N, Casa UNIREA SA, compania statului gândită pentru a integra micii producători în lanțul valoric agro-alimentar organizând rețele proprii de achiziție, centre logistice, procesare primară și industrială, precum și rețele de vânzare pentru mărfuri agricole, este din nou într-un punct zero.

Cu doi angajați și trei membri în CA, compania vrea să construiască prioritar șapte centre logistice de colectare, sortare, ambalare și livrare legume și  fructe cu scopul de a crea lanțuri scurte privind comercializarea produselor românești și parteneriate între societate și producători locali pentru asigurarea unei intermedieri către rețelele consacrate de desfacere. Ulterior, se dorește și introducerea activității de procesare.

Pentru aceasta, Ministerul propune un buget aferent 2025 bazat pe venituri de 6,8 milioane de lei și cheltuieli de exploatare (și totale) de 5,1 milioane de lei. Compania nu are însă un plan de investiții pentru construirea centrelor  întrucât nu sunt cuantificate costurile totale necesare efectuării investiției, dorind în acest sens angajarea unei companii care să întocmească un  studiu de fezabilitate,  un studiu de prefezabilitate și să elaboreze un test al investitorului privat prudent.

Astfel, pentru a se demara procesul investițional, compania a propus pentru 2025 un cheltuieli pentru investiții de 1,8 milioane de lei din care 1 milion de lei pentru studii de oportunitate, prefezabilitate, studii de fezabilitate, testul investitorului privat prudent, plan de afaceri sectorizate și 891.000 lei cota capitalizată îde 60% din cheltuielile curente de funcționare și administrare a societății.

Sursele de finanțare a acestor cheltuieli ar fi  82.000 de lei din amortizarea mijloacelor fixe existente în patrimoniul societății și 1,8 milioane de lei din disponibilități bănești aferente capitalului social.

„Având în vedere strategia pentru sectorul agricol în ansamblul ei și scopul înființării societății „SN Casa UNIREA SA”, considerăm că este necesar începând cu anul bugetar 2025 să fie susținute costuri privind studii de fezabilitate, plan de afaceri sectorizat, avizarea unei burse de pește și autorizări pentru construcții, etc.”.

Înființată în 2018, Casa Unirea a început prin a deschide magazine alimentare, inclusiv în București și o bursă de pește, având pe hârtie și planul unor centre logistice în puncte cheie din toată țara.

După un singur an de funcționare însă, compania a închis toate magazinele sub brandul Casa Unirea astfel că societatea nu a mai realizat venituri semnificative din exploatare din semestrul al doilea 2020 și până în mai 2022, din cauza sistării operațiunilor ce ar fi putut genera venituri, respectiv comercializarea de produse agricole  și pește prin magazine și bursa de pește.

Ulterior, în octombrie 2022, compania a început să-și reia activitatea operând ca intermediar între micii producători și marile lanțuri de magazine, iar în decembrie 2023 a deschis un magazin de tip cash&carry în complexul Doraly de lângă București.

Un an mai târziu, Mariana Cotoi , fostă directoare a Casei de Comerţ Unirea, a fost reţinută de procurorii anticorupţie, joi, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, prejudiciul în acest caz fiind de aproximativ 45.000.000 de lei.

Astfel, în ianuarie 2025, compania mai derula câteva contracte care nu au fost considerate păguboase pentru societate și care nu au fost denunțate/reziliate. Acestea vizau introducerea pe piață a alimentelor românești”, ne-a transmis la acea vreme Ministerul Agriculturii.

Ce afaceri a realizat Casa Unirea în 2024

În 2024, compania a realizat venituri de 4,9 milioane de lei (față de 83,1 milioane de lei în 2023) și cheltuieli totale de 3,5 milioane de lei (față de 128,8 milioane de lei în 2023). Majoritatea veniturilor nu au avut însă legătură cu activitatea de bază a companiei. Compania a reușit să vândă mărfuri ale fermierilor de 2,9 milioane de lei din care a câștigat sub formă de adaos comercial 133.000 de lei, aplicând o marjă medie 4,7%.

În rest, compania a avut un rezultat net pozitiv de 1.3 milioane de lei generând venituri din dobânzi bancare obținute ca urmarea depozitelor de 1,9 milioane de lei și din încasarea provizioanelor constituite ca fiind cheltuieli cu terți aflați în litigiu (1,3 milioane de lei).

Cheltuielile de exploatare au fost susținute si de veniturile financiare, rezultatul net din exploatare fiind negativ. „Rezultatul negativ obținut în exercițiul financiar 2023 generat de cheltuieli previzionate privind ajustarea creanțelor restante, a produs efecte și în anul 2024 prin derularea litigiilor în instanță, litigii ce au ca obiectiv recuperarea creanțelor (în valoare de 50,3 milioane de lei n.red.) care astfel au generat costuri de susținere juridica de 523.600 de lei”, a declarat Casa Unirea.

Compania a demarat începerea procedurii de insolventa a clienților restanți.

Te-ar mai putea interesa și
Signal Iduna a  obținut aprobarea ASF pentru achiziția pachetului majoritar al companiei Garanta Asigurări
Signal Iduna a obținut aprobarea ASF pentru achiziția pachetului majoritar al companiei Garanta Asigurări
Signal Iduna Asigurare Reasigurare anunță că a primit aprobare finală din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni în......
CNAIR câștigă definitiv procesul cu WeBuild privind întârzierile la podul de la Brăila. Italienii au de plată 16 mil. euro
CNAIR câștigă definitiv procesul cu WeBuild privind întârzierile la podul de la Brăila. Italienii au de plată 16 mil. ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a obținut o decizie definitivă și executorie la ...
Stellantis le solicită tuturor posesorilor de mașini Citroen C3 și DS3 produse între 2009 și 2019 să nu le mai conducă
Stellantis le solicită tuturor posesorilor de mașini Citroen C3 și DS3 produse între 2009 și 2019 să nu le mai conducă
Grupul Stellantis a anunțat astăzi extinderea acțiunii „Stop-Drive” pentru modelele Citroen C3 și DS 3 la nivelul ...
Autoritățile din Arad interzic folosirea apei din Mureș din cauza gradului crescut de salinitate, după ce apa de la Praid a ajuns în râu
Autoritățile din Arad interzic folosirea apei din Mureș din cauza gradului crescut de salinitate, după ce apa de la Praid ...
Autorităţile din Arad au decis, joi, să interzică folosirea apei din Mureş din cauza creşterii gradului de salinitate, ...