1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

News

Ţăranii vor ocupa jumătate din pieţele agroalimentare. Vor intra cu cardul

Producătorii agricoli persoane fizice vor avea în pieţe spaţii amenajate special pentru ei. Vor trebui însă să facă dovada unui certificat de producător, a unui carnet de comercializare şi un card de acces.

06 feb, 2013 | | ECONOMICA.net

Dintr-o eroare materială, în proiectul de ordonanţă referitor la stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, Ministerul Agriculturii a precizat iniţial că producătorii agricoli persoane fizice înregistrate fiscal vor avea în pieţele agroalimentare, târguri sau pieţe volante spaţii special amenajate exclusiv pentru ei ce vor ocupa cel puţin 50% din totalul spaţiilor de vânzare existente. În realitate, procentul propus de Ministerul de resort este de 20%. "Ideea acestui proiect este de a-i îndrepta spre pieţe pe cei care au de valorificat un surplus. În acelaşi timp, trebuie să găsim soluţii pentru ca oamenii să se asocieze şi nu sî vândă individual", a explicata pentru ECONOMICA.NET Daniel Velicu, specialist în cadrul Ministerului de resort. 

Modul în care vor fi delimitate practic pieţele se va stabili ulterior, de comun acord cu administratorii acestor spaţii comerciale, fie ele de stat sau private. O variantă ar putea fi cea a diferenţierii prin culori, dar consumatorii îşi pot da seama despre provenienţa produselor şi în funcţie de casele de marcat. Aceasta în condiţiile în care producătorii agricoli persoane fizice înregistrate fiscal nu vor trebui să deţină o casă de marcat, în timp ce comercianţii da.

Acces cu cardul

Pentru a-şi putea vinde în pieţe surplusul de produse realizate pe exploataţiile proprii, micii producători trebuie să aibă un certificat de producător, un carnet de comarcializare unde îşi vor nota zilnic vânzările, dar şi un card de acces. Cardul este netransmisibil şi se acordă producătorului agricol persoană fizică înregistrată fiscal în baza certificatului de producător şi având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate.

Evaziune fiscală

Conform notei de fundamentare pentru proiectul de ONG elaborat de Ministerul Agriculturii, în ultima perioadă s-au constatat mai multe disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţilor comerciale cu produse din sectorul agricol care duc, printre altele la evaziune fiscală, presiuni speculative asupra preţurilor produselor la consumatorul final, concurenţă neloială între actorii din piaţă persoane fizice şi comercianţi care substituie calitatea de producător agricol şi un deficit de competitivitate al produselor autohtone faţă de produse provenite din ţări terţe.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO