Ministerul Apărării rus anunţă că forţele sale au preluat controlul total asupra oraşului ucrainean Soledar

Ministerul Apărării rus a anunţat vineri că forţele sale au preluat încă de joi controlul total asupra Soledar, un orăşel din estul Ucrainei cunoscut pentru minele sale de sare, potrivit media de stat ruse, citate de Reuters.
AGERPRES - vin, 13 ian. 2023, 13:42
Ministerul Apărării rus anunţă că forţele sale au preluat controlul total asupra oraşului ucrainean Soledar

Capturarea acestei localităţi de către Rusia va permite trupelor sale să taie liniile de aprovizionare ale forţelor ucrainene în oraşul Bahmut, situat în apropiere şi mult mai mare, potrivit ministerului.

Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent afirmaţiile Ministerului rus al Apărării.

Anterior, Kievul declarase vineri că forţele sale ţin piept unei ofensive ruse de ‘mare intensitate’ la Soledar, după o ‘noapte fierbinte’ în această mică aşezare din estul ţării, supus unei presiuni crescute din partea trupelor Moscovei, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american care monitorizează evoluţia luptelor în timp real, afirma că ‘forţele ruse au capturat probabil (de fapt) Soledar în 11 ianuarie’, adică miercuri, potrivit AFP.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească la 20:00 GMT pentru a discuta despre situaţia în Ucraina, la aproape 11 luni de la declanşarea invaziei ruse în această ţară.

‘Inamicul şi-a aruncat aproape toate forţele principale în direcţia (regiunii) Doneţk şi menţine o ofensivă de o puternică intensitate’, a declarat pe Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean, Ganna Maliar.

‘Noaptea a fost fierbinte, luptele au continuat’, a spus ea. ‘Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar noi vom câştiga’, se declară convinsă Ganna Maliar.

În cazul în care se confirmă, cucerirea Soledar, unde au rămas în jur de 500 de persoane din cei 10.000 de locuitori pe care îi avea înainte de război oraşul, astăzi complet distrus, ar permite Moscovei să revendice în sfârşit o victorie militară după o serie de eşecuri umilitoare, la aproape un an de la declanşarea războiului, notează AFP.

Luptele în şi în jurul Soledar făceau ravagii de mai multe luni, dar au crescut brusc în intensitate în ultimele zile, în timp ce armata ucraineană se luptă cu mercenari ai grupului paramilitar rus Wagner în acest oraş.

Referitor la ‘fotografii geoetichetate publicate în 11 şi 12 ianuarie’, ISW afirmă că acestea ‘indică faptul că forţele ruse controlează probabil cea mai mare parte dacă nu chiar întreg Soledarul şi probabil au împins forţele ucrainene în afara periferiei de vest a oraşului’.

Dar, potrivit ISW, capturarea micii localităţi ‘este puţin probabil să anunţe o încercuire iminentă a Bahmut’ şi ‘nu va permite forţelor ruse să exercite controlul asupra importantelor linii de comunicaţii terestre ucrainene’ către marele oraş din zonă.

Armata ucraineană neagă că a pierdut oraşul Soledar

Armata ucraineană a negat vineri pierderea oraşului Soledar, afirmând că ”lupte violente” au în continuare loc în acest mic oraş din estul Ucrainei, după ce Rusia declarase mai devreme că trupele sale au preluat controlul localităţii, transmite AFP.

”Lupte violente se desfăşoară în continuare la Soledar”, a declarat la televiziunea publică de la Kiev purtătorul de cuvânt al comandamentului Est al armatei ucrainene, Serghei Cerevati. ”Forţele armate ucrainene păstrează situaţia sub control în condiţii dificile”, a adăugat acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...