Ministerul Comunicaţiilor a revocat trei membri din Consiliul de Administraţie al Poştei Române, invocând managementul defectuos

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) companiei Poşta Română a decis joi revocarea din funcţie a trei membri ai Consiliului de Administraţie: Dante Stein, Bogdan Florian Matei şi Bogdan Cristian Patriniche, a anunţat joi acţionarul majoritar al companiei, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 28 sept. 2017, 14:12
Ministerul Comunicaţiilor a revocat trei membri din Consiliul de Administraţie al Poştei Române, invocând managementul defectuos

„Decizia a fost luată având în vedere managementul defectuos care a condus la acumularea de datorii mari într-o perioadă scurtă de timp. Recent, compania a anunţat că se află în iminentă incapacitate de plată”, arată un comunicat emis de Ministerul Comunicaţiilor, preluat de News.ro.

În şedinţa acţionarilor s-a constatat totodată împlinirea duratei mandatului lui Horia-Andrei Bud.

Acţionarul majoritar, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), i-a numit membri provizorii în Consiliul de Administraţie pe Adrian-Daniel Găvruţă (secretar general adjunct în cadrul ministerului) şi pe Carmen-Mihaela Dăneţ (director general al Direcţiei Generale Economice, Achiziţii Publice şi Administrativ din cadrul MCSI).

Alături de aceştia, din board-ul Poştei mai fac parte: Ioan Bejan şi Benoit Pleska, numiţi administratori luna trecută, precum şi Florin Luca, administrator din partea Fondului Proprietatea.

„Noul Consiliu de Administraţie al Poştei Române se va întruni în perioada imediat următoare pentru a-şi alege preşedintele şi pentru a stabili modul de îndeplinire a măsurilor prevăzute în planul strategic de redresare a companiei, aprobat ieri (miercuri, 27 septembrie, nr.) în Guvern”, adaugă oficialii ministerului.

Reacția Consiliului de Administrație al Poștei

Membrii Consiliului de Administraţie al Poştei Române se declară surprinşi de demiterea a patru dintre ei, în condiţiile în care compania a obţinut în primele opt luni un profit de 18,3 milioane de lei, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut (16,6 milioane lei), şi propun revenirea la un dialog ‘calm, constructiv şi fără caracter public’ între ministru şi conducerea Poştei, pentru a identifica soluţii imediate şi eficiente pentru dezvoltarea operatorului naţional de servicii poştale.

‘Consiliul de Administraţie a luat act, cu surprindere, de declaraţiile publice făcute, astăzi, de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, prin care este anunţată demiterea a patru dintre membrii săi. Nu înţelegem ce anume poate fi imputat unei echipe de profesionişti care, în ultimii ani, alături de managementul Poştei Române şi de cei peste 25.000 de salariaţi, au performat, reuşind să aducă în echilibru compania, după mulţi ani de pierderi. În anul 2017, sub conducerea acestui Consiliu de Administraţie, în primele opt luni, aceasta a înregistrat un profit de 18,3 milioane de lei, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut (16,6 milioane lei)’, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele CA al Poştei Române, Dante Stein.

Potrivit sursei citate, profitul realizat este rezultatul activităţii operaţionale, ‘chiar şi cu lipsurile majore din zona investiţiilor pe care Poşta Română le-a resimţit, în ultima perioadă’.

‘Intenţia noastră a fost să atragem atenţia atât asupra situaţiei cash flow-ului, cât şi asupra importanţei urgentării procesului de capitalizare, apanaj exclusiv al acţionarilor. În acest sens am transmis acel document către MCSI, document care făcea parte dintr-o corespondenţă firească şi confidenţială între conducerea executivă a CNPR şi acţionari, şi care s-a dorit a fi un puternic semnal de alarmă. Având în vedere situaţia în care se găseşte compania în acest moment, reiterez, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, că aceste acţiuni intempestive nu fac altceva decât să destabilizeze echilibrul, şi aşa fragil, al Poştei Române, şi propun revenirea la masa dialogului, calm, constructiv şi fără caracter public, între ministru şi conducerea companiei, pentru a găsi soluţii imediate şi eficiente pentru dezvoltarea operatorului naţional de servicii poştale’, afirmă Dante Stein.

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum ce presupune măsuri pentru redresarea activităţii companiei naţionale Poşta Română, între acestea fiind creşterea veniturilor, reorganizarea companiei prin înfiinţarea centrelor de profit la nivel regional, dar şi renegocierea contractelor existente.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.

Poşta a anunţat recent că a înregistrat, în primele şase luni din acest an un profit operaţional brut de 20,9 milioane de lei (4,6 milioane de euro), în creştere cu 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut.

Rezultatul net s-a ridicat, în acelaşi interval, la 17,8 milioane de lei, în creştere cu 12,5% faţă de primele şase luni din 2016.

Te-ar mai putea interesa și
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, comparativ cu 2022, în timp ce importurile au crescut cu 6,1%, arată......
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...