Ministerul Comunicaţiilor: Capitalizarea companiei ‘Poşta Română’ se face cu respectarea reglementărilor în domeniul concurenţei

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a subliniat joi că nu există nicio condiţionalitate legală din punctul de vedere al Consiliului pentru finalizarea capitalizării Companiei Naţionale Poşta Română, se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Economica.net - joi, 14 dec. 2017, 17:52
Ministerul Comunicaţiilor: Capitalizarea companiei 'Poşta Română' se face cu respectarea reglementărilor în domeniul concurenţei

‘Nu există nicio exigenţă din partea Consiliului Concurenţei privind notificarea Comisiei Europene cu privire la capitalizarea operatorului de servicii poştale, după îndeplinirea condiţionalităţii testului investitorului privat prudent realizat de minister şi care a fost evaluat pozitiv de către consultantul Deloitte’, precizează documentul citat.

Ministrul Comunicaţiilor, Lucian Şova, s-a întâlnit joi, cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi cu reprezentanţii Fondului Proprietatea (FP), acţionarul minoritar al Companiei Naţionale ‘Poşta Română’ (CNPR), conduşi de Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al FP. La discuţii au participat şi reprezentanţii firmei de avocatură care a realizat evaluarea modalităţii de capitalizare a CNPR.

‘Capitalizarea Poştei Române se face cu respectarea reglementărilor în domeniul concurenţei, este concluzia întâlnirii care a avut loc la sediul Consiliului Concurenţei’, se arată în comunicatul MCSI.

În aceste condiţii, potrivit ministrului Comunicaţiilor, procesul de capitalizare al CNPR poate continua.

‘Reprezentanţii Fondului Proprietatea care au susţinut permanent în corespondenţa oficială cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale procesul de capitalizare, la întâlnirea de astăzi (joi, n.r.) nu au mai considerat capitalizarea CNPR o investiţie bună’, subliniază MCSI.

Anterior în cursul zilei de joi, Johan Meyer, co-CEO Franklin Templeton Investments România şi co-portofoliu manager al Fondului Proprietatea, arăta, într-un comunicat remis AGERPRES, că majorarea capitalului social la Poşta Română, propusă de MCSI, ar trebui făcută prin respectarea reglementărilor privind ajutorul de stat.

‘Fondul Proprietatea consideră că majorarea capitalului social la Poşta Română, propusă de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), ar trebui făcută prin respectarea reglementărilor privind ajutorul de stat. Acesta este un fapt cunoscut atât de către MCSI, cât şi de Consiliul Concurenţei. În ceea ce priveşte iniţierea procedurii de insolvenţă, în conformitate cu legislaţia românească, Consiliul de Administraţie este responsabil pentru a determina dacă situaţia financiară a societăţii necesită o astfel de acţiune’, a spus Meyer.

Cu o zi în urmă, miercuri, un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor arăta că Fondul Proprietatea (FP) obstrucţionează capitalizarea Poştei Române, singura alternativă înaintată de către acţionarul minoritar pentru salvarea operatorului naţional poştal fiind declararea insolvenţei companiei.

În context, ministerul de resort aminteşte că în bugetul de stat a fost alocată suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporţional cu cota de participare deţinută, iar ceilalţi acţionari pot participa la majorarea capitalului social proporţional cu propria cotă de participare.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin MCSI, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 25%.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul austriac, TeleDoc, lansează o nouă aplicație de telemedicină în România
Startup-ul austriac, TeleDoc, lansează o nouă aplicație de telemedicină în România
TeleDoc, un startup-uri de telemedicină, cu sediul în Austria, anunță lansarea unei noi aplicații, MyTeledoc pe piața din România, în urma unei investiții de 550.000 euro. Serviciile sunt......
Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă va fi repornită abia sâmbătă la prânz
Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă va fi repornită abia sâmbătă la prânz
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, care s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național (SEN) miercuri, ...
Cîţu: PNRR este, în procent de 95%, deja negociat cu Comisia Europeană. Sunt sigur că va fi aprobat
Cîţu: PNRR este, în procent de 95%, deja negociat cu Comisia Europeană. Sunt sigur că va fi aprobat
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este în procent de 95% deja negociat cu Comisia Europeană şi ...
Visual Fan, care deţine Allview, preia 12% din Headlight Solutions, dezvoltator de soluţii software şi hardware
Visual Fan, care deţine Allview, preia 12% din Headlight Solutions, dezvoltator de soluţii software şi hardware
Visual Fan, compania deținătoare a brandului Allview, listată la BVB, anunță preluarea unei participații de 12% din ...