Ministerul Comunicaţiilor nu confirmă informaţiile din WSJ referitoare la Microsoft România

Ministerul Societăţii Informaţionale /MSI/ nu confirmă informaţiile apărute în publicaţia Wall Street Journal, care scrie despre posibile acte de corupţie în cazul unui contract al companiei Microsoft în România.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 10:42
Ministerul Comunicaţiilor nu confirmă informaţiile din WSJ referitoare la Microsoft România

‘Am verificat intern datele transmise de Wall Street Journal şi, din înregistrările noastre oficiale, reiese că Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei /actual Minister al Societăţii Informaţionale, n.r./ nu a încheiat în anul 2008 contractul la care v-aţi referit’, se arată într-un comunicat al MSI.

Potrivit MSI,’există un contract încheiat în 2009 cu un consorţiu de firme, însă este important de precizat că sumele pe care le-aţi menţionat în solicitarea dumneavoastră nu coincid cu sumele aferente contractelor cu aceste firme’.

‘Totodată, este important să subliniem că, în relaţiile Ministerului cu furnizorii, nu cunoaştem şi nu ne sunt furnizate informaţii despre eventualele discounturi pe care aceştia le au în relaţia lor cu partenerii. În documentele oficiale din perioada 2004-2009, am identificat într-un contract o sumă similară cu ce ne-aţi transmis dumneavoastră, însă este vorba de o altă firmă, nu de aceea la care vă refereaţi. Precizăm că suma respectivă nu a fost achitată de către Minister (din cauza unor deficienţe constatate în actul adiţional încheiat, cu efecte în derulare), factura fiind stornată cu acordul firmei cu care se încheiase contractul’, precizează Ministerul Societăţii Informaţionale.

Cotidianul Wall Street Journal scria în ediţia sa de miercuri că autorităţile americane anchetează compania producătoare de software Microsoft şi unii dintre partenerii acesteia ce ar fi corupt responsabili guvernamentali din România, China şi Italia pentru a obţine contracte, informează AFP.

‘Luăm în serios toate acuzaţiile ce au fost aduse în atenţia noastră şi cooperăm deplin cu toate anchetele guvernamentale’, a reacţionat John Frank, vicepreşedinte cu probleme juridice la Microsoft, într-un mesaj dat publicităţii pe blogul oficial al companiei.

‘Subiectele despre care se vorbeşte în Wall Street Journal sunt importante şi este necesar ca atât Microsoft, cât şi guvernul să le examineze’, a adăugat el, însă fără să confirme explicit că o anchetă este în curs de desfăşurare.

Potrivit cotidianului economic, care citează surse apropiate dosarului, ancheta derulată de agenţia federală americană ce reglementează piaţa titlurilor şi investiţiilor (SEC) şi Departamentul Justiţiei (DoJ) s-ar afla în stadiu preliminar.

Ea ar fi urmare a acuzaţiilor de corupţie formulate de un fost reprezentant al Microsoft în China. Până în prezent, autorităţile americane nu au acuzat oficial Microsoft ori asociaţii acesteia, adaugă cotidianul citat.

SEC a refuzat să facă orice comentariu, iar DoJ nu a dat curs imediat solicitărilor agenţiei France Presse.

Frank a mai menţionat că ‘Microsoft nu doreşte să facă niciun comentariu în legătură cu anchetele în curs de desfăşurare’ şi a subliniat că ‘unei companii de talia noastră, i se aduc din timp în timp acuzaţii de acest fel’.

El a recunoscut că, ‘într-o companie cu 98.000 de angajaţi şi 640.000 de parteneri, este imposibil să susţii că nu s-a comis niciodată vreo ilegalitate’, însă reafirmă angajamentul Microsoft de a lua măsuri pentru a preveni şi sancţiona astfel de acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...