Ministerul Comunicaţiilor: Poşta a trecut testul investitorului privat prudent şi se pregăteşte majorarea capitalului social cu 170 milioane lei

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a anunţat joi că în sedinţa de Guvern din 1 noiembrie a fost prezentată o notă privind stadiul etapelor procesului de capitalizare a Companiei Naţionale “Poşta Română” (CNPR), scrie News.ro.
Economica.net - joi, 02 nov. 2017, 14:03
Ministerul Comunicaţiilor: Poşta a trecut testul investitorului privat prudent şi se pregăteşte majorarea capitalului social cu 170 milioane lei

De asemenea, ministerul precizează că în această lună va fi elaborată şi promovată o hotărâre de Guvern pentru alegerea metodei de majorare a capitalului social prin aport al statului român, potrivit News.ro.

„În bugetul de stat pe 2017 sunt prevăzute credite bugetate în suma de 170.000 de mii de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporţional cu cota de participare deţinută, iar ceilalţi acţionari pot participa la majorarea capitalului social proporţional cu propria cotă de participare”, arată un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor.

Suma prevăzută în bugetul MCSI urmează să fie virată cu titlu de aport la majorarea capitalului social al CNPR după parcurgerea procedurilor impuse de legislaţia europeană în materia ajutorului de stat.

De asemenea, ministerul informează că testul investitorului privat prudent privind o posibilă majorare de capital social a CNPR a fost evaluat pozitiv de către consultantul Deloitte.

„Rezultatul acestui test permite demararea demersurilor juridice impuse de Legea nr. 31/1990 în vederea parcurgerii etapelor în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor şi exercitarea de către statul român a dreptului de vot în vederea majorării capitalului social al CNPR cu respectarea dispoziţiilor art. 39 din Legea 6/2017 privind bugetul de stat pe anul 2017”, menţionează MCSI.

Selecţia consultantului care avea sarcina să efectueze testul investitorului privat prudent, necesar capitalizării, a fost declanşată la începutul lunii iulie şi finalizată în luna septembrie a acestui an.

„Statul român prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) poate continua procesul de capitalizare a CNPR, pe baza calendarului de implementare a etapelor de parcurs pentru majorarea capitalului social al CNPR”, menţionează ministerul.

În primul rând, raportul preliminar privind aplicarea testului investitorului economic privat în economia de piaţă realizat de Deloitte a fost depus la MCSI şi este verificat de Comisia de specialitate.

Urmează evaluarea impactului pe care procesul de majorare a capitalului social îl va avea asupra situaţiei acţionarului minoritar din perspectiva metodelor de majorare a capitalului social.

De asemenea, MCSI evaluează, în acest moment, ofertele depuse pentru obţinerea unui contract de achiziţii de servicii de consultanţă juridică şi financiară în contextul operaţiunii de majorare de capital social a CNPR, iar termenul până la care firma câştigătoare trebuie să prezinte raportul este 15 noiembrie 2017.

Valoarea totală estimată a contractului este de 10.000 de lei, inclusiv TVA.

Firma va trebui să realizeze o analiză privind obligativitatea constituirii unei prime de emisiune în cazul majorarii capitalului social al societăţii prin incorporarea creanţei deţinute de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, precum şi cu privire la cuantumul acestei prime, inclusiv din punct de vedere legal.

În plus, firma va trebui să asigurare un punct de vedere referitor la majorarea capitalului social şi a implicaţiilor legale ale operaţiunii, în scopul evitării riscului contestării deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor în instanţă şi implicit a unei posibile intârzieri a implementării operaţiunii faţă de calendarul stabilit, în relaţia cu acţionarul minoritar Fondul Proprietatea.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, precizează că toţi partenerii trebuie să dea dovadă de responsabilitate pentru ca procesul de capitalizare a companiei Poşta Română să fie un succes.

„Chem la dialog intens şi constructiv, la responsabilitate şi proactivitate partenerul Fondul Proprietatea pentru încheierea cât mai rapidă a procesului de capitalizare, premisă importantă a reaşezării CNPR în poziţia de vector economic reprezentativ pe piaţă”, declară ministrul Lucian Şova.

MCSI a solicitat totodată o întâlnire cu acţionarul minoritar, Fondul Proprietatea, pentru discutarea şi explorarea posibilităţilor prevăzute de lege.

În funcţie de rezultatul discuţiei dintre cei doi acţionari, se va definitiva foaia de parcurs a procesului de capitalizare.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin MCSI în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 25%.

Poşta Română este cel mai mare angajator din România, cu peste 25.000 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare a căii ferate, vor avea un rol pozitiv în creşterea siguranţei......
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre ...
Prezent la uzina Ford Otosan din Craiova pentru a lansa ediția din 2024 a programului Rabla, ministrul Mediului, Mircea ...
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia ...