Ministerul Culturii încearcă să salveze clădirea fostei fabrici Apollo, introducând-o pe lista monumentelor istorice

Economica.net
07 05. 2020
10367192_10152027863292624_5090983211114346345_n_89943200_77414100

Este vorba de clădirea fostei fabrici de ciorapi Apollo, în care acum funcționează un club. Acțiunea ministerului vine după ce la sfârșitul lunii aprilie au apărut informații că imobilul construit în secolul XIX ar urmă să fie demolat, iar în locul lui să fie construi un ansamblu de blocuri cu opt etaje. Primăria Capitalei urmă să supună la votul Consiliului General demolarea imobilului, pentru care își dăduse deja avizul. Potrivit regulamentului de zona protejată, în acest cartier nu se pot ridică clădiri mai mari de 3 sau 4 etaje.

De la dată comunicării către proprietar sau către titularul altor drepturi reale a declanșării procedurii de clasare și până la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea neclasării, după caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil în cauză, i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice.

„Protejarea patrimoniului este una dintre prioritățile mandatului meu. Nu mai putem să stăm impasibili și să vedem cum imobile ce au potențialul de a fi clasate că monument istoric se demolează în fiecare zi. Patrimoniul industrial, așa cum este cazul clădirii fostei fabrici Apollo, ne arată o istorie a progresului industrial realizat în România și este datoria noastră să protejăm patrimoniul în beneficiul generațiilor viitoare. Apreciez atât implicarea organizațiilor neguvernamentale ce militează pentru protejarea patrimoniului, cât și implicarea Institutului Național al Patrimoniului”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Institutul Național al Patrimoniului va întocmi documentația completă pentru clasarea definitivă că monument istoric.