Ministerul Dezvoltării a lansat în ultimele două luni apeluri în valoare de 2,3 miliarde de euro bani europeni

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), prin autorităţile de management pentru programele gestionate, a lansat în lunile noiembrie şi decembrie apeluri de proiecte în valoare totală de aproximativ 2,3 miliarde euro fonduri europene.
Economica.net - sâm, 30 dec. 2017, 13:00
Ministerul Dezvoltării a lansat în ultimele două luni apeluri în valoare de 2,3 miliarde de euro bani europeni

”Concentrarea puternică din ultima perioadă pe lansarea tuturor finanţărilor europene, pe evaluarea proiectelor depuse şi semnarea contractelor începe să dea roade. Recuperăm întârzierile şi, simultan, ne pregătim pentru anul viitor. Este un moment potrivit să adresez un gând bun ‘coechipierilor’ mei pentru rezultatele pe care le-am obţinut împreună”, a declarat Marius Nica, ministrul delegat al Fondurilor Europene.

Potrivit unui comunicat al MDRAPFE, dintre finanţările disponibile, 387 de milioane de euro (cofinanţare UE) sunt pentru domeniul educaţiei. Este vorba despre sprijinul din Programul Operaţional Regional (POR) pentru investiţii în dotare şi echipare infrastructuri de învăţământ – aproximativ 222 milioane euro pentru creşterea participării la mai multe etape educaţionale – învăţământ antepreşcolar, preşcolar, obligatoriu, precum şi învăţare pe tot parcursul vieţii. 

De asemenea, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU) au fost deschise apeluri de proiecte în valoare totală de 165 milioane de euro fonduri europene pentru scăderea ratei abandonului şcolar şi readucerea tinerilor în sistemul educaţional prin programe de tip ‘a doua şansă’, respectiv pentru creşterea participării la învăţământul superior şi pentru optimizarea ofertelor de studii din învăţământul superior în sprijinul corespondenţei cu piaţa muncii.

Creşterea accesului la locuri de muncă şi reinserţia pe piaţa muncii a tinerilor şomeri, accesul la servicii de calitate sociale şi de sănătate, reducerea numărului de persoane cu risc de sărăcie, sunt teme finanţate în cadrul a patru apeluri deschise din POCU, cu o alocare UE de 235 milioane euro (fonduri UE).

Pentru sprijinirea dezvoltării inteligente şi dezvoltarea afacerilor, au fost lansate apeluri din Programul Operaţional Competitivitate (POC) – 52 milioane de euro (contribuţie UE) pentru creşterea investiţiilor private în Cercetare – Dezvoltare – Inovare (finanţări disponibile pentru întreprinderile cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare) şi din POR – 47 milioane euro care susţin Investiţii pentru IMM pentru implementarea unui rezultat al cercetării – inovării în parteneriat cu un ITT şi 110 milioane euro pentru sprijinirea incubatoarelor şi acceleratoarelor de afaceri. 

De asemenea, o contribuţie la acest tip de dezvoltare o au şi apelurile în valoare totală de 110 milioane euro (cofinanţare UE) lansate din POCU şi dedicate sprijinirii de activităţi independente, antreprenoriat şi creare de întreprinderi, inclusiv microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii inovatoare, respectiv pentru creşterea numărului de angajaţi care beneficiază de instrumente, metode, practici standard de management al resurselor umane pentru adaptarea la dinamica sectoarelor economice cu potenţial competitiv. 

Dezvoltarea infrastructurii este un alt domeniu care beneficiază de oportunităţi de finanţare consistente, în principal prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), care a deschis în ultimele două luni apeluri pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport pe apă şi aerian (325 milioane euro fonduri europene), infrastructurii de energie (50 milioane euro pentru reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor şi pentru creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate – biomasă, biogaz, geotermal). 

Sprijinirea eficienţei energetice este şi subiectul cererilor de proiecte în valoare totală de aproximativ 145 de milioane de euro deschise în cadrul POR, iar în sprijinul infrastructurii de mediu, 342 milioane euro au fost alocaţi din POIM pentru reducerea pagubelor cauzate de fenomenele naturale asociate schimbărilor climatice (inundaţii, eroziune costieră).

Dezvoltarea zonelor de frontieră se poate face cu ajutorul finanţărilor de circa 105 milioane euro (fonduri UE), deschise prin programele de cooperare teritorială România – Ucraina, România – Moldova, România – Serbia, iar dezvoltarea regiunii Delta Dunării este subiectul unui apel dedicat în valoare de 199 milioane euro, cu finanţare POR.

De asemenea, pentru sprijinirea şi dezvoltarea sistemului de gestionare a fondurilor europene au fost lansate finanţări în valoare de 137 milioane euro, prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. 

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene are rol de autoritate de management pentru majoritatea programelor operaţionale 2014-2020 derulate în România: Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Programul Operaţional Competitivitate (POC), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), precum şi pentru Programele comune de Cooperare România – Bulgaria, România – Moldova, România – Ucraina, România – Serbia, România – Ungaria, ‘Bazinul Mării Negre’.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...