Ministerul Economiei a trimis CE o prenotificare privind amânarea certificatelor verzi

Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a transmis pe 2 august Comisiei Europene (CE) o prenotificare privind modificările aduse legislaţiei din domeniul energiei regenerabile, dar nu a primit nicio solicitare de la Bruxelles cu privire la vreo plângere a investitorilor, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii departamentului.
Economica.net - vin, 23 aug. 2013, 07:54
Ministerul Economiei a trimis CE o prenotificare privind amânarea certificatelor verzi

‘În data de 2 august, s-a transmis CE notificarea prealabilă simplificată (prenotificare) a Legii nr. 220/2008 cu modificările şi completările ulterioare, republicată’, spun reprezentanţii Departamentului pentru Energie.

Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis să amâne acordarea unui certificat verde pentru energia eoliană şi microhidrocentrale şi a două certificate pentru energia fotovoltaică. Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene. O altă prevedere importantă se referă la limitarea acreditării producătorilor de energie verde până la atingerea ţintelor anuale stabilite în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile.

Reprezentanţii Departamentul pentru Energie au adăugat că nu s-a înregistrat până acum vreo solicitare de la Comisia Europeană legată de vreo plângere depusă la Bruxelles de către investitorii din domeniul energiei regenerabile.

Grupul ceh CEZ a anunţat miercuri că a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea unor certificate verzi, măsura care ar putea costa compania până la 66 milioane euro pe an, potrivit Reuters. ‘Această măsură contravine principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, în special celui referitoare la libera mişcare a capitalului’, susţine CEZ.

La rândul său, Comisia Europeană susţine că urmăreşte situaţia din Romania şi investighează plângeri similare venite din partea altor companii implicate în sectorul energiilor regenerabile din România.

‘Mai multe reclamaţii din partea actualilor sau viitorilor beneficiari sunt investigate de asemenea’, a declarat purtătoarea de cuvânt Marlene Holzner, într-un comunicat. ‘Comisia îşi va prezenta opiniile cu privire la schemele de sprijin pentru energiile regenerabile precum şi cu privire la intervenţiile guvernamentale în sectorul energetic pe larg, în toamnă’, a adăugat Holzner.

Te-ar mai putea interesa și
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara....
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...