Ministerul Economiei: Conducerea SNLO a prejudiciat „semnificativ” bugetul de stat

Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) a efectuat în perioada 2009-2011 mai multe plăţi "necuvenite", precum sponsorizarea unor echipe de fotbal cu 8,8 milioane de lei, şi a prejudiciat "semnificativ" atât bugetul de stat, cât şi bugetul companiei miniere.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 14:46
Ministerul Economiei: Conducerea SNLO a prejudiciat

„Rezultatele au evidenţiat o serie de nereguli care au dus la prejudicierea semnificativă atât a bugetului companiei, cât şi a bugetului de stat. Constatările au fost extrase din raportul Curţii de Conturi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul SNLO.

Printre neregulile semnalate de audit se numără sponsorizarea în 2011 a echipelor de fotbal Pandurii Târgu-Jiu şi Minerul Motru cu 8,8 milioane de lei, chiar dacă SNLO nu avea prevăzute în buget aceste chetuieli.

Totodată, compania minieră a înregistrat creşterea cheltuielilor de exploatare cu circa 700.000 de lei, reprezentând lucrări de reabilitare şi modernizare la construcţiile aflate în patrimoniul unor subunităţi.

Contravaloarea lucrărilor a fost înregistrată în contul „alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi”, fără a fi evidenţiate construcţiile noi rezultate şi majorată valoarea construcţiilor existente cu contravaloarea lucrărilor executate.

Potrivit Ministerului Economiei, conseciţa acestor acţiuni a constat în majorarea cheltuielilor de exploatare cu 700.000 de lei, diminuarea profitului cu aceeaşi sumă şi diminuarea impozitului pe profit cu 111.616 lei.

„Nu a fost majorată valoarea activelor şi nu a fost calculată amortizarea aferentă”, se precizează în comunicat.

SNLO nu a restituit la bugetul de stat avansuri plătite din alocaţii bugetare în 2009, astfel că veniturile cuvenite statului au scăzut cu trei milioane de lei.

Compania a efectuat plăţi necuvenite de140.000 lei şi a angajat cheltuieli fără bază legală de aproximativ 300.000 de lei, printr-un parteneriat cu Universitatea Constantin Brâncuşi, se spune în comunicat.

De asemenea, auditul a constatat că SNLO a făcut anul trecut „cheltuieli neeconomicoase” în valoare de 220.000 de lei, reprezentând prime acordate pentru negocierea contractului colectiv de muncă, precum şi decontarea contravalorii deplasării unor salariaţi de la domiciliu la locul de muncă şi retur.

„Ministerul Economiei îşi continuă activitatea de audit şi de centralizare a rezultatelor deja existente, urmând ca măsurile luate să se materializeze în sesizarea organelor abilitate, acolo unde este cazul, mergând până la desfacerea contractului de munca în cazul persoanelor vinovate”, se arată în comunicat.

În comunicat se menţionează că noua conducere a Ministerului Economiei a început un audit privind activitatea proprie şi a companiilor din subordine, investigaţie care vizează perioada 2009-aprilie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de euro
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de ...
Grupul Enel a anunțat sâmbătă că a finalizat vânzarea a 50% din compania Open Fiber către firmele Macquarie Asset ...